info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyJak připravit domácí jedlé dárky

Jak připravit domácí jedlé dárky

Recepty
19. 11. 2024
K možnostem, jak zaručeně potěšit, patří vlastnoručně vyrobené dárky. Ať už hledáte inspiraci pro své blízké, nebo chcete věnovat dárky na dobročinný či školní jarmark, zkuste je vyrobit podle našeho návodu.
Razítko na sušenky DELÍCIA, 6 vánočních motivů

Nejen pro děti — máslové sušenky s vánočními motivy

Potěší děti i dospělé a dokonale se hodí k horkému čaji, teplému kakau i šálku kávy. Máslové sušenky, které se rozplynou na jazyku, zaručeně zaujmou. A navíc je vyrobíte z běžných ingrediencí.
Vál s klipem DELÍCIA SiliconPRIME

Jak upéct máslové sušenky?


Na 40 sušenek si připravte:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g mletého cukru
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • citronovou kůru
Postup:
Všechny ingredience smíchejte, připravte hladké těsto a nechejte aspoň 2 hodiny v chladu odležet. Vyválejte těsto. Pomocí razítka připravte sušenky a pečte v troubě při 160 °C cca 10-12 minut.

Vyzkoušejte naše silikonové vály a pravděpodobně už nebudete chtít jiné. Drží na místě, těsto se na ně nelepí a po použití uspoříte spoustu místa. Uskladníte je totiž smotané do ruličky a zajištěné klipem. Sušenky vykrojíte velmi snadno díky razítku, ve kterém je ukryto 6 raznic s typickými vánočními motivy.
Do čeho je zabalit?
Hotové sušenky můžete jednoduše převázat stužkou nebo je vložit do celofánového sáčku. Když je ale zabalíte do krásné dózy, hodnota vašeho dárku vzroste. Obdarovanému zůstane praktická skleněná dóza s dobře těsnícím víčkem, která je kromě ukládání potravin ideální i k jejich zapékání v troubě.  

Bez čeho se neobejdete:

Dóza na potraviny FIESTA

Domácí těstoviny — dárek s nádechem nostalgie

Originálním vánočním dárkem, který nedchne svou praktičností, jsou domácí těstoviny. S láskou připravené polévkové nudle navíc ochutí sváteční polévku špetkou nostalgie.
Strojek pro přípravu těstovin GrandCHEF

Jak vyrobit domácí nudle a další druhy těstovin?


Připravte si:
  • 250 g hladké mouky „semolina“
  • 250 g hladké mouky „00“
  • 5 vajec
  • trocha vlažné vody
  • 100 g hladké mouky na pomoučení těsta
Postup:
Semolinu a hladkou mouku „00“ promíchejte, přidejte 5 vajec a trochu vlažné vody a těsto důkladně zpracujte, dokud nebude vláčné, pružné a kompaktní. Při přípravě těsta použijte jen tolik vody, aby se těsto po zpracování nelepilo k prstům, nepoužívejte vychlazená vejce vyjmutá přímo z lednice, ale vejce o pokojové teplotě. Hotové těsto nechejte 20 minut odpočinout a poté naporcujte na 6 dílů. Každý díl protáhněte mezi válci strojku a získáte plát těsta požadované síly. Z něj protažením mezi krájecími válci vykrajujte nudle.

NÁŠ TIP: Pro nízkokalorickou variantu základního těsta nahraďte 5 vajec 250 ml vlažné vody.
Do čeho „pastu“ zabalit?
Podle typu těstovin vyberte vhodnou dózu. Na polévkové nudle stačí nižší, například s objemem 0,5 litru. Skleněné dózy FIESTA vás zaujmou svou odolností. Výhodou je také dobře těsnící bambusové víčko se silikonovým těsněním. Uvažte sváteční mašle, dozdobte větvičkou a dárek je hotový.

Bez čeho se neobejdete:

Keramická forma na chléb kulatá DELÍCIA

Čerstvě upečený chléb — darujte vůni a teplo domova

Vánoční dárek může být nejen voňavý, ale i čerstvě upečený. Domácí chléb je ideálním jedlým dárkem na dobročinný nebo školní jarmark.
Multifunkční kuchyňský robot PRESIDENT

Jak upéct křupavý domácí chléb?


Připravte si:
  • 340 ml vody
  • 250 g hladké mouky a trochu na vyválení
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 13 g soli
  • 7 g sušeného droždí
Postup:
Všechny suroviny smíchejte, připravte chlebové těsto a nechejte jej 60 minut kynout. Na pomoučené ploše vytvarujte z vykynutého těsta bochánek. Vložte jej do mísy, přikryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout. Prázdnou formu s nasazeným poklopem vložte do trouby, teplotu nastavte na 250 °C, troubu zapněte a formu i s poklopem nechte po dobu kynutí těsta (30 minut) předehřát. Na předehřátý spodní díl formy vyklopte nakynutý bochánek, nasaďte poklop a chléb pečte v troubě při 250 °C cca 30 minut.

Připravte si vhodné pomůcky a nebudete překvapeni. Kuchyňský robot PRESIDENT spolehlivě vyhněte těsto na chléb, které v ošatce dokonale vykyne a získá tvar. V keramické formě se pak propeče do křupavosti. Výhodou je, že forma neslouží jen k pečení chleba, ale také masa a moučníků.
Jak chléb zabalit, aby vypadal jako dárek?
Chléb můžete jednoduše ozdobit mašlí a čerstvě ustřiženými větvičkami. Pokud k němu chcete přidat další hodnotu, zabalte jej do látkového pytlíku na pečivo. Má-li to být velký dárek, darujte jej i s keramickou formou

Bez čeho se neobejdete:

Zavařovací sklenice s klipem

Pistáciové pesto — atraktivní dárek zaujme vzhledem i chutí

Hledáte-li méně obvyklý, a přitom rychle hotový dárek, zkuste pesto. Je neuvěřitelně variabilní: jednou můžete použít pistácie, podruhé třeba vlašské ořechy, kešu nebo mandle.
 Akumulátorový tyčový mixér GrandCHEF, s příslušenstvím

Jak na pistáciové pesto?


Připravte si:
  • 100 g loupaných pistácií (lze použít i solené)
  • 20 g parmazánu nebo pecorina
  • 1 stroužek česneku
  • 60 ml olivového oleje
  • hrst bazalkových lístků
  • hrst lístků čerstvé máty
Na dochucení:
  • šťáva z půlky citronu
  • čerstvě mletý pepř
Postup:
Všechny ingredience na pesto vložte do nádoby tyčového mixéru a krátce rozsekejte. Přidejte citronovou šťávu a pepř, znovu krátce zapněte. Nakonec dosolte dle chuti (pokud jste použili solené ořechy, už to nebude nutné). K výrobě pistáciového pesta je ideálním pomocníkem tyčový mixér s příslušenstvím, který odvede veškerou práci za vás.
Jak dárkově zabalit pesto?
Různě velké skleničky s klipem ozdobené mašlí jsou pro pesta ideálním obalem. Naše sklenice s klipem jsou zavařovací a lze je použít opakovaně.

Bez čeho se neobejdete: