Utopence neboli špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu jsou jednou z nejoblíbenějších hospodských pochoutek (nejen) k pivu. Připravit si je můžete ale i doma!
Základem je kvalitní špekáček a dobře ochucený nálev. Pak už záleží na gustu, co má kdo rád – utopence se nakládají především s cibulí. Můžete k nim přidat i zeleninu, nejčastěji
papriku, beraní rohy, okurky nebo zelí. Pikantní chuť podtrhnete hořčicí nebo worcesterem. Utopence ve větším množství naložte ideálně do
zavařovací sklenice s klipem.
Pokud chcete ale pro začátek vyzkoušet menší porci, pořiďte si šikovnou
soupravu na nakládaný hermelín, která je vhodná právě i pro přípravu utopenců. A nakonec to nejdůležitější -
ideální čas na odležení? Jeden týden. Pak jsou dokonalé! Přidáváme i recept k vyzkoušení.
Připravte si:
- 2 kg špekáčků
- 800 g cibule
- 0,75 l vody
- 0,5 l octa
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 16 kuliček nového koření
- 16 kuliček pepře
- 8 feferonek
Postup:
Cibuli a špekáčky rozkrájejte a naskládejte střídavě do
sklenice. Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povařte cca 10 minut, nechejte vychladnout a tímto nálevem zalejte připravené špekáčky. Nechejte odležet ideálně týden, ale již po 2 dnech jsou utopence vhodné k jídlu.
Co budete potřebovat: