info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyBez masaJak připravit domácí utopence

Jak připravit domácí utopence

ReceptyBez masa
17. 10. 2023
Utopence neboli špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu jsou jednou z nejoblíbenějších hospodských pochoutek (nejen) k pivu. Připravit si je můžete ale i doma! Základem je kvalitní špekáček a dobře ochucený nálev. Pak už záleží na gustu, co má kdo rád – utopence se nakládají především s cibulí. Můžete k nim přidat i zeleninu, nejčastěji papriku, beraní rohy, okurky nebo zelí. Pikantní chuť podtrhnete hořčicí nebo worcesterem. Utopence ve větším množství naložte ideálně do zavařovací sklenice s klipem
Zavařovací sklenice s klipem - obrázek
Pokud chcete ale pro začátek vyzkoušet menší porci, pořiďte si šikovnou soupravu na nakládaný hermelín, která je vhodná právě i pro přípravu utopenců. A nakonec to nejdůležitější - ideální čas na odležení? Jeden týden. Pak jsou dokonalé! Přidáváme i recept k vyzkoušení. 
Souprava na nakládaný hermelín DELLA CASA - obrázek

Připravte si:

  • 2 kg špekáčků
  • 800 g cibule
  • 0,75 l vody
  • 0,5 l octa
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 16 kuliček nového koření
  • 16 kuliček pepře
  • 8 feferonek

Postup:

Cibuli a špekáčky rozkrájejte a naskládejte střídavě do sklenice. Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povařte cca 10 minut, nechejte vychladnout a tímto nálevem zalejte připravené špekáčky. Nechejte odležet ideálně týden, ale již po 2 dnech jsou utopence vhodné k jídlu.
 

Co budete potřebovat: