Je třeba rýži před vařením propláchnout?
Rýže by se před vařením měla propláchnout, aby se zbavila přebytečného škrobu i nečistot.
Jaký je poměr vody a rýže?
Základní poměr vody a rýže jsou 2 díly vody a 1 díl rýže. Pokud vaříte větší množství rýže, zvolte na to dostatečně velký hrnec, aby se do něj rýže při vaření a rozpínání vešla.
U dalších druhů rýže, jako jsou hnědá, jasmínová a Arborio, se poměry a doba vaření liší. Arborio se vaří v poměru 1 díl rýže a 1,5 dílu vody, zatímco hnědá rýže v poměru 1 díl rýže a 6 dílů vody. A jak uvařit jasmínovou rýži? U ní se doporučuje stejný poměr vody a rýže jako u Arborio.
Jak dlouho se rýže vaří?
Hrnek dlouhozrnné bílé rýže se vaří přibližně 17 minut, ale větší množství trvá o několik minut déle, jasmínová rýže 10 až 15 minut, rýže Arborio 16 až 18 minut a hnědá rýže 25 až 30 minut.
Jak ohřívat rýži?
Uvařenou rýži ohřejte v mikrovlnné troubě tak, že ji
vložíte do misky, pokropíte ji trochou vody a před ohřevem ji přikryjete vlhkou papírovou utěrkou, a tím se nevysuší. Stejně tak ji můžete ohřát v hrnci na sporáku. Zalijte ji vydatným množstvím vody a ohřejte ji pod pokličkou na mírném ohni. Rýži často míchejte a načechrávejte.