Tak jako hrnce, jsou i pánve základním kuchyňským vybavením. Každodenní rutina v kuchyni vyžaduje hned několik pánví, které by vám doma určitě neměly chybět. Jedna pánev na vše totiž neexistuje. Různé druhy jídel a různé způsoby tepelné úpravy vyžadují různé typy pánví. Ty jsou často specifické díky materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, a díky konkrétnímu použití, pro které jsou určeny. Lívance nejlépe připravíte v lívanečníku, asijské jídlo ve woku, rizoto v prostorné hluboké pánvi a steak bude zase výborný z masivní grilovací pánve.
Pánve s nepřilnavým antiadhezním povrchem jsou vhodné pro univerzální použití, masivní litinové jsou zase výborné na plyn a gril, a ty celokovové využijete jak na sporáku, tak v troubě. V našem sortimentu najdete například pánve s odnímatelnou rukojetí pro úsporu místa při skladování nebo jiné speciály.
Projděte si spolu s námi základní dělení a kritéria pro výběr pánví. Díky letitým zkušenostem víme, které pánve zaručeně využijete. TESCOMA je totiž specialista na vybavení do kuchyně a domácnosti s více než 30letou tradicí.
Před výběrem konkrétní pánve vždy myslete na tato základní kritéria:
1. Použití pánve – jaké pokrmy na ní budete nejčastěji připravovat
Základní je takzvaná univerzální pánev, kterou použijete na potraviny připravované smažením a restováním. Pak existují pánve speciální s konkrétním použitím jako například hluboké pánve, wok pánve, pánve pro přípravu lívanců a palačinek, grilovací pánve a podobně. Zvažte tedy, které pánve v domácnosti opravdu využijete, aby byl jejich nákup efektivní a nehromadili jste zbytečně nádobí, které nepoužijete.
2. Velikost pánve – pro kolik osob budete vařit (počet porcí)
- Menší pánve (průměr 12–24 cm) – vhodné k vaření porcí pro 1 až 2 osoby
- Střední pánve (průměr 26–30 cm) – ideální k vaření pro 3 a více osob
- Velké pánve (průměr 32–36 cm) – vhodné k přípravě pokrmů pro větší společnost, případně pro přípravu jídel z jedné pánve (hlavní pokrm s přílohou, např. paella, ragú atd.)
3. Použitý materiál – z jakého materiálu je pánev vyrobena, tzn. na jakém sporáku, příp. v jaké troubě budete jídla připravovat (elektrický, plynový, sklokeramický nebo indukční sporák a typ trouby)
- Antiadhezní nepřilnavý povrch – odolá mechanickému opotřebení, potřebuje minimum tuku
- Lisované a kované pánve – jsou vyrobeny z kvalitního a zdravotně nezávadného hliníku, uvnitř mají nepřilnavý povrch, zvenčí barevný nástřik, dobře vedou teplo
- Odlévané pánve – masivní pánve, jsou mohutnější a odolnější, výborně vedou teplo, lze je rozpálit na vysokou teplotu (steaky, rychlé restování)
Univerzální pánve
Pánve s univerzálním použitím jsou určeny na smažené a restované pokrmy, na maso i zeleninu, ale i na jednoduchá jídla jako jsou například míchaná vajíčka. Tyto pánve jsou opatřeny špičkovým nepřilnavým antiadhezním povrchem a pohodlnou rukojetí v různých designech. V nabídce máme pánve s hladkým nebo s „kameninovým“ povrchem (charakter neleštěného přírodního kamene), většina je určena pro sporáky, část z nich i do trouby (u konkrétního výrobku vždy uvedeno).
Hluboké pánve
Hluboké pánve jsou určeny pro přípravu velkých porcí jídla. Můžete v nich restovat, smažit a v některých i zapékat v troubě. Hluboká pánev je dostatečně vysoká a prostorná, což jsou její hlavní výhody. V naší nabídce najdete pánve s rukojetí, se 2 úchyty, ale například i čtvercovou nebo oválnou pánev.
Pánve na palačinky a lívance
V tomto případě se jedná o pánve s jasným účelem, což napovídá už jejich název.
Pánve na palačinky mají snížený okraj pro ideální obracení během smažení. V
pánvi na lívance připravíte i sázená vejce nebo bramboráčky a různé druhy placek.
Grilovací pánve
I v tomto případě už název napoví – tyto pánve jsou určeny do interiéru a vybrané z nich na venkovní grilování. Pro
grilovací pánve je typická speciální drážka na dně, která napodobuje běžnou grilovací mřížku. Mají zpravidla hranatý tvar a nepřilnavý antiadhezní povrch (v nabídce máme i masivní litinové pánve). U nás najdete i speciály jako bezkouřovou pánev nebo prostornou obdélníkovou pánev s odnímatelnými silikonovými úchyty.
Pánve wok
Wok neboli „čínská pánev“ je vhodný k přípravě specialit z celého světa, nejen pro asijskou kuchyni, kde má ale nejširší a nejčastější využití. U nás můžete vybírat z několika typů
wok pánví včetně těch, které smí i do trouby. Specialitou je také luxusní wok PRESIDENT s poklicí.
Pánve s poklicí
Velkou výhodou hlubokých
pánví s poklicí je to, že v nich můžete kromě smažení i dusit či vařit. Díky poklici navíc uchováte jídlo odstavené ze sporáku déle teplé, zároveň neosychá a můžete ho přemístit i do lednice (díky uzavřené nádobě nepustí vůni ven do prostoru). Tyto pánve mají atraktivní vzhled, proto v nich můžete jídlo i servírovat, ozdobí každý stůl.
Pánve na indukci
Vaření a smažení na indukci je moderní, rychlé a úsporné. Indukční desky jsou častou volbou do dnešních kuchyní, proto máme
celou řadu pánví určených i pro tento druh ohřevu. Téměř všechny pánve, s výjimkou litinových, dnes vyrábíme tak, aby byly použitelné i pro indukční ohřev. Pak už záleží pouze na preferencích jaký design, povrchovou úpravu, tvar nebo například způsob úchopu vyberete.
Pánve do trouby
Je mnoho pokrmů, které vyžadují nejprve smažení nebo restování a následně je třeba je ještě dopéct nebo zapéct v troubě. Šetřete čas i místo, není třeba dvou nádob (nejprve pánev, poté zapékací mísa), stačí použít pánev, která je
vhodná i do trouby. V naší bohaté nabídce opět najdete různé typy. Vybírat můžete podle materiálu, povrchové úpravy, způsobu ohřevu nebo podle vzhledu.