info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Jak udělat makovou náplň

Mák

Jak udělat makovou náplň

Datum publikování 1.3.2019

Makovou náplň uděláte snadno a rozhodně byste měli. Mák se totiž právem řadí mezi superpotraviny, kterým se v našich zeměpisných podmínkách navíc výborně daří. Vysoký obsah vápníku, bílkoviny, vlákniny, tuků a vitaminů – to jsou argumenty, proč jej zařadit častěji do svého jídelníčku. Vzhledem k možnostem jeho využití to určitě nebude problém. Takovému závinu, „honzovkám“ nebo frgálu se šťavnatou sladkou makovou náplní totiž určitě neodoláte.

Mlýnek na mák HANDY
Dobrá maková náplň není žádná alchymie, experimentujte a určitě si časem najdete tu svou. Naše rada do začátku: používejte jen čerstvě umletý mák, pak jeho chuť dokonale vynikne. A pak už se fantazii meze nekladou, mák si výborně rozumí s medem, ovocnými zavařeninami, tvarohem, citronovou kůrou, skořicí, vanilkou, hřebíčkem a v neposlední řadě i rumem. Pokud máte rádi náplň velmi jemnou, přidejte žloutek a sníh z bílků. Jestli si napoprvé netroufáte na recept naslepo, vyzkoušejte některou z našich oblíbených náplní:

 

Tradiční maková náplň

  • 250 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • mletá skořice a vanilkový cukr na ochucení
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 2–3 lžíce rumu
  • mleté piškoty na zahuštění
 
Svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, zbylý cukr, mandle a rum. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.
 


Rychlá maková náplň bez vaření

Pokud potřebujete mít moučník na stole co nejdříve, můžete udělat makovou náplň i bez vaření. Opět budete potřebovat mletý mák (k mletí vám přijde vhod mlýnek na mák HANDY), marmeládu a trochu cukru a výsledek může být stejně ohromující.
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • jablečná marmeláda (nebo umletý jablečný kompot)
Smíchejte mletý mák s marmeládou a doslaďte dle chuti.

 

Makovo-rumová náplň

  • 250 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • mletá skořice a vanilkový cukr na ochucení
  • 2–3 lžíce rumu
  • mleté piškoty na zahuštění
 Mák nasypejte do mléka a svařte spolu se dvěma lžícemi cukru. Do vychladlé směsi vmíchejte skořici, zbylý cukr, mandle a rum. Náplň zahustěte mletými piškoty.