Na zlatavou svatomartinskou pečínku budete potřebovat sice minimum ingrediencí, ale o to víc trpělivosti. Pomalým pečením husu proměníte v dokonalou sváteční hostinu, stačí dodržet několik základních pravidel a výsledek vás nezklame.
Aby byla husa opravdu šťavnatá a dozlatova vypečená, udělejte si čas a začněte už den předem. Husu vyndejte z lednice s předstihem, aby získala pokojovou teplotu (nedávejte ji do trouby přímo z lednice nebo dokonce nedokonale rozmraženou). Před samotným pečením ji nechejte tři hodiny odpočívat na kuchyňské lince.
S ingrediencemi nemusíte nijak experimentovat. Husí maso je dostatečně výrazné a k jeho dochucení vám bude stačit osvědčená dvojice – sůl a kmín. Pokud přeci jen zatoužíte po jiné variantě, můžete dovnitř husy naskládat nakrájená jablka a hrušky nebo těsně před koncem pečení husu potřít medem.
Husu pečte pomalu při nízké teplotě, obvykle se doporučuje 12–15 hodin. Připravte si
odpovídající pekáč, troubu rozehřejte už večer na 70–80 °C a dejte péct. Husu pečte přes noc přikrytou a vyhněte se průběžným kontrolám (poklop neodkrývejte a v žádném případě maso nepropichujte). Nemusíte se bát, že by se maso přes noc spálilo. Naopak, během pomalého pečení pustí tuk a ráno bude vypadat spíše jako dušené než pečené. Hodinu před koncem pečení zvyšte teplotu na 180 °C, polijte husu výpekem a nechejte zezlátnout.
Křupavá pečínka dokonale chutná se sladkým i kyselím zelím a houskovým či vídeňským knedlíkem. Tuto delikatesu nezapomeňte servírovat s mladým svatomartinským vínem nebo řádně vychlazeným pivem.