Příbory nejlépe vyčistíte pomocí prostředků, které už pravděpodobně máte doma. Připravte si proto hrnec, brambory, jedlou sodu, horkou vodu, ocet, kypřicí prášek do pečiva, plastovou dózu s víkem a alobal.
Nože, vidličky, lžíce a lžičky nejprve důkladně umyjte. Pokud se na nich drží matný povlak, stačí dát je do hrnce s vodou, ve které jste vařili brambory. Voda musí být horká. Po 10 minutách příbory opláchněte a umyjte jako obvykle.
Nebo je vložte do plastové krabice s víkem, která je vyložena alobalem, posypejte je
jedlou sodou, přidejte horkou vodu a víko zavřete. S krabicí není nutné nijak třást nebo hýbat, nečistoty a povlak se rozpustí samy. Po 5 až 10 minutách
příbory vyjměte, opláchněte a vytřete důkladně do sucha. Jestliže nemáte po ruce sodu, vystačíte s
kypřicím práškem do pečiva.
Můžete vyzkoušet i octovou lázeň, kdy do půl litru horké vody přidáte
půl lžíce octa a do této lázně vložíte příbory. Za několik minut je opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Pokud vám zbylo
pár kapek citronu, poslouží stejně dobře jako ocet.