Šunku vyrobíte jednoduše pomocí
domácího šunkovaru. Zhruba 2/3 masa nakrájejte na malé kostky o velikosti cca 2x2 cm, zbytek masa pomelte v mlýnku na maso nebo posekejte v mixéru. Připravte roztok soli, řeznické nakládací solicí směsi a cukru s 1 dl vody a smíchejte s nakrájeným masem. Masovou směs velmi důkladně promíchejte v kuchyňském robotu s hnětacími háky (nejméně 10 minut), případně 20 minut ručně.
Nádobu šunkovaru naplněnou masovou směsí (recepty jsou součástí balení) uzavřete, necháte v lednici odležet a poté vložíte do hrnce s vodou, který na sporáku zahřejete na přibližně 80 stupňů. Tuto teplotu udržujete s pomocí teploměru po dobu 2 hodin, po jejichž uplynutí je šunka hotová.
V
moderním šunkovaru od Tescomy si šunku, ale i paštiku, terinu nebo další dobroty snadno připravíte, kdykoli budete mít chuť bez nutnosti vystlat nádobu sáčkem. Zapomeňte tedy na historické hliníkové přístroje, které zachází, špatně se čistí a mohou dát šunce kovovou příchuť.