info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Jaké hrnce jsou nejlepší?

Nejlepší hrnce jsou ty, které nejlépe vyhovují vašim potřebám. Pojďme si tedy říci jak vybrat nádobí tak, aby se v něm výborně vařilo, dobře se udržovalo, dlouho vám vydrželo a skvěle vypadalo. 

K dispozici máte opravdu velkou škálu možností. Můžete vybírat podle materiálu, vnitřní a vnější povrchové úpravy, způsobu odkládání poklic, možností cezení a regulace páry i odkládání nářadí v průběhu vaření.

Máte-li klasickou troubu a slabost pro zapékané pochoutky, máte k dispozici několik druhů nádobí, ve kterém lze nejen vařit, ale také péct.

Roli při výběru však může hrát i typ sporáku, stálost vnějšího vzhledu, snadné mytí nebo barva.

Jestli se v tom začínáte ztrácet, je tady náš průvodce výběrem kuchyňského nádobí. Na co se tedy zaměřit v první řadě?

MATERIÁL

Hrnce z nerezavějící oceli, které byly dříve doménou hlavně profesionálních kuchyní, se dnes staly klasikou i v domácnostech. Důvod je zřejmý - tento materiál má dobrou tepelnou vodivost, dobře se udržuje a je mimořádně odolný – vydrží vám tedy řadu let.  S tímto nádobím zkrátka nikdy nešlápnete vedle. Coby náročný zákazník ale možná oceníte nádobí opatřené nepřilnavým povrchem, díky kterému je můžete používat podobně jako pánev, tedy také k opékání a restování surovin bez připalování. V tom případě si vyberete typ hrnců s vnitřní antiadhezní povrchovou úpravou, a to buď v hladkém, nebo strukturovaném provedení s charakterem přírodního kamene.
Pokud je pro vás neméně důležité, aby nádobí dlouhodobým používáním neměnilo svůj vzhled, potom oceníte, když bude mít speciální povrchovou úpravu i z vnější strany.

ÚCHYTY
Hrnce, kastroly i rendlíky by se vám měly za všech okolností dobře držet a při správném používání nesmí pálit. To je u všech našich hrnců samozřejmostí. V případě úchytů se tedy můžete rozhodovat hlavně podle zvoleného materiálu, který má vliv na cenu, a podle použití. Pokud vaříte jen občas a nádobí myjete zpravidla ručně, bude vám dobře sloužit nádobí s jakýmikoli úchyty, jež máme v nabídce. Jestli ho budete používat často a mýt zejména v myčce, doporučujeme zvolit nádobí s uchy a rukojeťmi navrženými tak, aby se do nich nemohla dostat voda.  Chcete-li však v nádobí připravovaná jídla také zapékat, musí mít úchyty z kovu nebo žáruvzdorného nylonu, popřípadě se snímacími silikonovými úchyty.

Pokud byste však chtěli dát svému vaření italský šmrnc, možná vám bude ze všeho nejvíce vyhovovat designové nádobí se sytě červenými úchyty a rukojeťmi :-)

POKLICE A CEZENÍ
Nejrozšířenějším typem poklic jsou skleněné, které vám v průběhu vaření umožní sledovat „dění“ uvnitř hrnce. Zpravidla mají otvor pro únik přebytečné páry. V nabídce však máme také unikátní nádobí se skleněnými poklicemi opatřenými silikonovým okrajem, který umožňuje nejen odvod páry a pohodlné cezení, ale také odkládání nářadí v hrnci při uzavřené poklici - pružný lem totiž naběračku či vařečku vloženou v hrnci jednoduše obepne.
Pokud jste zkušený kuchař nebo kuchařka a neobtěžuje vás podívat se čas od času pod pokličku, bude vám vyhovovat také nádobí s nerozbitnými, celonerezovými poklicemi, které zvládnou i zapékání v troubě.

Samostatnou kapitolou je vysoce funkční nádobí s poklicemi, jež lze v průběhu vaření odkládat do úchytů hrnců. Ty navíc umožňují extra snadné cezení a 3 úrovně regulace páry!


Skvělou vychytávkou jsou také poklice s výstupky na vnitřní straně - zajistí totiž rovnoměrné odkapávání páry zpět do hrnce, pokrm se nevysušuje a zůstává šťavnatý
DNO
Mělo by být dostatečně silné, popř. vícevrstvé, aby se dno hrnců nebo kastrolů neprohýbalo a dobře udržovalo teplo. Jestli máte (nebo si plánujete pořídit) indukční sporák, pak musí být dno nádobí také magnetické. Všechny naše hrnce vhodné i na indukci jsou opatřeny extra silnými sendvičovými dny, které rovnoměrně rozvádějí teplo a zabraňují připalování.