Takové, které jsou kvalitní a od ověřeného výrobce. Jestli si také lámete si hlavu nad tím, podle jakých kritérií si nože pořídit, máme pro vás pár praktických rad. Obecně nože vybírejte tak, aby skvěle krájely, byly bezpečné, perfektně padly do ruky. Před výběrem si nejprve ujasněte, co a v jakém množství budete krájet, jak často,a jakou částku za nože chcete utratit. Podle toho volte zejména
tvar čepele, ale i její profil, jež ovlivňuje snadnost krájení a má vliv na hmotnost a tím i cenu nože.
Vybírat můžete i podle techniky držení nože a protiskluzové úpravy rukojetí.
Nože si můžete pořídit buď jednotlivě, nebo získat kompletní sadu nožů pro všechna nejčastější použití v kuchyni prodávané včetně bloku pro jejich správné uložení.
Výběru nožů zkrátka stojí za to věnovat odpovídající pozornost. Na co byste se měli zaměřit v první řadě?
Věnujte pozornost tvaru čepele
Rozličné druhy surovin a způsoby krájení vyžadují rozdílné tvary a délku čepelí a mnohdy i rukojetí. Proto máme v nabídce kromě nožů univerzálních, kuchařských a porcovacích také speciální nože na
pečivo, zeleninu, sýry nebo šunku, ale také nůž řeznický, filetovací, vykosťovací nebo vykrajovací. Vyrábíme také stále populárnější japonské nože Santoku nebo speciality, jako je nůž na ústřice či melouny.
Profil nože a způsob broušení
Profil nožů je dán způsobem výroby a má vliv na jejich cenu. Nože lisované z plátu špičkové nerezavějící oceli, kterým se následně v několika krocích brousí perfektní ostří, jsou lehčí (proto častěji vyhovují ženám) a tím i levnější. Jsou však naprosto dostačující pro krájení obvyklého množství surovin v domácnosti.
Naproti tomu
nože kované za tepla jsou již vytvarovány do tvaru písmene V až k ostří, které následně stačí jen dobrousit. Jsou těžší, odolnější a vydrží déle ostré. Díky V profilu čepel snadněji prochází krájenými surovinami, takže se při práci s nimi neunavíte ani při déletrvajícím krájení. Proto vyhovují i profesionálním kuchařům. V nabídce však máme také řadu PRECIOSO, která spojuje výhody obou typů nožů.
Rukojeti a technika držení nože
Nože můžete držet klasicky, nebo stejně jako profesionální kuchaři - tedy nejen za rukojeť, ale částečně i za čepel. K tomuto účelu si můžete pořídit speciální nože s hladkým přechodem mezi rukojetí a čepelí.
Rukojeti všech našich nožů jsou tvarovány tak, aby se pohodlně a bezpečně držely, zmíněné nože PRECIOSO jsme však navíc opatřili speciální protiskluzovou úpravou, díky níž můžete bez rizika krájet i s mastnými nebo mokrými dlaněmi.