- 1 kg jehněčího masa (kližka, plec, kýta nebo kombinace)
- 50 ml oleje
- 50 g rajčatového protlaku
- 2 ks nadrobno nakrájené cibule
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 l vody nebo vývaru
- 1 ks červené a zelené papriky
- majoránka a česnek dle chuti
- 2 lžíce hladké mouky a 2 lžíce másla na zásmažku
Postup:
Opečte cibulku na oleji dozlatova. Přidejte maso, osolte, opepřete a opečte ze všech stran. Přimíchejte protlak, krátce orestujte, přisypte papriku, opět krátce orestujte a zalijte vývarem nebo vodou. Ochuťte rozmačkaným česnekem a uzavřete tlakový hrnec. Vařte doměkka cca 30 minut dle návodu k tlakovému hrnci. Uvařené maso vyjměte a šťávu zahustěte zásmažkou, 15 minut vařte za občasného promíchání. Do šťávy vraťte maso, obě papriky nakrájené na proužky a povařte cca 10 minut. Dochuťte majoránkou. Guláš nejlépe chutná s čerstvě nakrájenou cibulí, krajícem domácího chleba nebo knedlíkem.