info text

Jidáše

Kuchyňský robot PRESIDENT - obrázek

Nachystejte si:

Na cca 24 kousků:
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu
Na potření:
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup:

Droždí smíchejte se lžičkou cukru, zalijte 100 ml smetany a přimíchejte lžíci mouky, nechejte vzejít kvásek. Všechny ostatní ingredience smíchejte v míse, přidejte kvásek a vypracujte v hebké nelepivé těsto. Zakryjte ho folií a nechejte zhruba hodinu kynout, až se zdvojnásobí jeho objem. Těsto rozdělte na 24 dílků, ty tvarujte do válečků o délce 20 cm, stočte do uzlíku, který připomíná zajíčka a klaďte na plech vyložený pečicím papírem (uvedené množství vyjde na 2 plechy). Jidáše potřete vejcem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a nechejte ještě 20 minut vykynout, troubu předehřejte na 190 stupňů. Vykynuté jidáše znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až zezlátnou a zpevní. Med ohřejte, odstavte a vhoďte do něj máslo nakrájené na kostky, míchejte, dokud se nerozpustí. Vzniklou medovou omáčkou potřete upečené jidáše ihned po vyndání z trouby.

S receptem vám pomohou: