Doba přípravy: 75 min Náročnost: ** Energetická hodnota (kJ): 2271
Ingredience (10 kaiserek a 6 raženek):
400 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g vařených brambor
(1 ks) 35 g sádla
20 g droždí
10 g soli
5 g cukru
kmín
hrubozrnná sůl
1. Do mouky přilijte mléko a postupně přidávejte nastrouhanou vařenou bramboru, rozpuštěné sádlo, droždí, sůl a cukr. Vše promíchejte a připravte těsto, které nechte vykynout.
2. Po vykynutí rozdělte na 10 (kaiserky) nebo 6 (raženky) stejných bochánků, dejte na plech a nechte znovu krátce vykynout.
3. Pomocí tvořítka vytlačte v bocháncích hluboké dekory a nechte krátce vykynout.
4. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí, kmínem nebo semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 15 minut. Podobným způsobem připravte raženky a pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 18 minut.
5. Po vychladnutí použijte pečivo k přípravě sendvičů.