info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Kaldoun

ReceptyMasové
29. 9. 2024
Kaldoun je typicky česká polévka, do níž využijete drůbky ze svatomartinské husy.
Doba přípravy: 90 min

Ingredience (4 porce):

Na kaldoun:

  • krky a drůbky z husy nebo kachny na vývar
  • mrkev
  • petržel
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • hladkolistá petržel
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • nudle do polévky
  • smetana na zjemnění
  1. Omyté husí nebo kachní krky a vnitřnosti vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte celou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a petrželovou nať.
  2. Přiveďte k varu, seberte utvořenou pěnu, přidejte koření a sůl. Nechte táhnout (pozvolna vařit) cca 2 hodiny. Vývar přeceďte.
  3. Na lžíci másla orestujte na nudličky nastrouhanou mrkev s petrželí a dejte stranou.
  4. Na zbylém másle orestujte cibuli nakrájenou najemno a přisypte mouku, krátce orestujte, aby vznikla jíška. Zalijte vývarem a polévku nechte povařit cca 30 minut.
  5. Polévku přeceďte, zjemněte smetanou, vložte orestovanou zeleninu, obrané maso, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a podávejte s nudlemi a nasekanou petrželkou.

K přípravě receptu se vám bude hodit