Kaldoun je typicky česká polévka, do níž využijete drůbky ze svatomartinské husy.
Doba přípravy: 90 min
Ingredience (4 porce):
Na kaldoun:
krky a drůbky z husy nebo kachny na vývar
mrkev
petržel
cibule
2 stroužky česneku
100 g másla
50 g hladké mouky
hladkolistá petržel
muškátový oříšek
sůl, pepř
nudle do polévky
smetana na zjemnění
Omyté husí nebo kachní krky a vnitřnosti vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte celou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a petrželovou nať.
Přiveďte k varu, seberte utvořenou pěnu, přidejte koření a sůl. Nechte táhnout (pozvolna vařit) cca 2 hodiny. Vývar přeceďte.
Na lžíci másla orestujte na nudličky nastrouhanou mrkev s petrželí a dejte stranou.
Na zbylém másle orestujte cibuli nakrájenou najemno a přisypte mouku, krátce orestujte, aby vznikla jíška. Zalijte vývarem a polévku nechte povařit cca 30 minut.
Polévku přeceďte, zjemněte smetanou, vložte orestovanou zeleninu, obrané maso, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a podávejte s nudlemi a nasekanou petrželkou.