info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Kam s úrodou? Přece do sklenic!

Je to obrovské, neskladné, plechové a pořád to někde zavazí. Určitě tušíte, o čem je řeč – zavařovací hrnec! Zná ho snad každý, i když třeba jen z babiččina sklepa, kde se na něj celý rok práší a pokaždé o něho někdo zakopne. A hlavně – když ho postavíte na sporák, vedle něj už nedáte nic jiného a ze zavařování se tak stává nevyužitý čas strávený hlídáním teploměru.

Kdyby vám někdo řekl, že to vše jde dělat jednodušeji, elegantně a hlavně efektivněji, chtěli byste vědět, jak na to? Troufáme si hádat, že chtěli.

Naše rada zní: spojte zavařování s odšťavňováním a použijte k tomu moderní, lehké a skladné soupravy, které vznikly ve vlastním Vývojovém a design centru TESCOMA. Pomocí Soupravy pro zavařování DELLA CASA s teploměrem a Soupravy pro odšťavňování ovoce a zeleniny DELLA CASA (plus dvou hrnců, které už máte doma) tak zpracujte letní úrodu rybízu, jahod, malin, třešní, angreštu, borůvek nebo rebarbory najednou a odpadá vám dvojí práce s čištěním ovoce a úklidem kuchyně.
 

Trik spočívá v tom, že hlavní součástí obou souprav je lehký, ale odolný plastový nástavec, který lze posadit na jakýkoliv hrnec či kastrol o průměru 24 cm. Bez problémů tak můžete na plotnu postavit dvě nádoby vedle sebe, a zatímco bedlivě kontrolujete teplotu pomocí šikovného teploměru v poklici zavařovací sady, v hrnci s odšťavňovacím nástavcem už vzniká lahodný domácí ovocný sirup bez jakékoliv chemie a pouze s takovým množstvím cukru, jakým sami chcete. Během 90 minut, které jsou potřeba pro výrobu sirupu, zvládnete sterilizovat až 4 dávky vaší oblíbené zavařeniny.
 
Nakonec všechno nádobí opláchnete ve dřezu standardní velikosti (nemusíte ho nosit do vany :-)), případně vyskládáte do myčky, a je hotovo. Větší odšťavňovací sada při skladování zabere asi tolik místa jako pětilitrový hrnec a zavařovací souprava je dokonce ještě o několik centimetrů nižší.
Protože právě začíná sezóna rybízu, jako inspiraci vám přinášíme recept na domácí rybízový sirup a netradiční zavařeninu zvanou „rybíz à la brusinky“, jejíž chuť se báječně snoubí se svíčkovou nebo králíkem na smetaně.

 

Rybíz à la brusinky

 
  • 2 žičky kyseliny citronové
  • 1 kg červeného rybízu
  • 500–650 g krupicového cukru
  • celá skořice
  • několik hřebíčků
  • polovina citronu
  • 150 ml vody
tip: 100 ml rumu
Postup:
Přebraný a omytý rybíz bez stopek dejte do hrnce, zasypte cukrem, kyselinou citronovou, vložte koření a zalijte vodou. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15–20 minut, kuličky rybízu by se neměly rozpadat. Správnou konzistenci vyzkoušíte tak, že lžičku směsi dáte na talířek a ta by měla po chvíli ztuhnout, téměř přestat téct. Pokud se tak nestane, ještě chvíli vařte a zároveň přidejte lžíci cukru. Nakonec vypněte plotýnku a do částečně zchladlého rybízu můžete podle chuti vmíchat rum. Směsí naplňte sterilizované sklenice a zavařte 15–20 minut v Soupravě pro zavařování DELLA CASA s teploměrem.
 
 
Domácí ovocný sirup
1.  Do hrnce nebo kastrolu Ø 24 cm nalijte 2 l vody a nahoru umístěte zásobník na šťávu s vloženým parním sítem a zavěšenou hadičkou.

2.  Do parního síta rozprostřete cca polovinu rozmačkaného ovoce (500 g) a zasypte polovinou krupicového cukru (500 g).  Pak přidejte druhou polovinu ovoce a posypte zbytkem cukru.

3.  Soupravu uzavřete poklicí, přemístěte na sporák a zapněte na nejvyšší výkon. Jakmile voda v hrnci začne vřít, ztlumte výkon sporáku, aby voda jen mírně probublávala.

4.  Ovoce odšťavňujte 90 minut, během odšťavňování směs každých cca 25 minut opatrně promíchejte. Horká pára naruší během odšťavňování strukturu ovoce či zeleniny v parním sítu a uvolní ovocnou šťávu, která se procedí do zásobníku.

5.  Po ukončení odšťavňování sporák vypněte a soupravu i s hrncem či kastrolem přeneste na místo vhodné pro stáčení sirupu do lahví. Z okraje síta sejměte hadičku a zasuňte ji do hrdla předem sterilizované láhve s klipem DELLA CASA(případně jiné vhodné láhve). Posunutím kolečka dozadu otevřete uzávěr hadičky a horký sirup stočte do láhve.
Láhev ihned uzavřete a nechte vychladnout, domácí sirup ve vzduchotěsně uzavřené láhvi uchováte až 1 rok.
Dobrý tip: Pro zvýraznění chuti přidejte do směsi lžíci kyseliny citronové nebo strouhaného zázvoru, případně celou skořici, badyán či další koření podle chuti. Množství cukru můžete přizpůsobit dle své chuti. Dužinu, která zůstane po odšťavnění v parním sítu, použijte pro přípravu ovocných džemů nebo jako náplň do koláčů a moučníků.
Recepty na domácí meruňkový džem s mrkvínakládanou zeleninumalinový sirup nebo rybízové želé bonbony najdete v našem zavařovacím speciálu.