info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Kapustnica

ReceptyPolévky
11. 10. 2023

Ingredience na cca 6 litrů:


• 1 kg kysaného sudového zelí
• 1 kg vepřové plece
• 1/2 kg uzeného kolene
• 2 uzené klobásy
• 2 lžíce sádla
• 3 l vody
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 2 bobkové listy
• 4 stroužky česneku
• 2 velké cibule
• 2 lžičky mletého kmínu
• 1 lžička červené sladké mleté papriky
• 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
• 50 g sušených hub
• 2 dl suchého bílého vína
• zakysaná smetana (na dochucení)
• sůl a pepř
 

Postup:

 
Cibuli pokrájejte nadrobno a restujte ji na sádle v hrnci, dokud nezesklovatí. Přidejte na kostky nakrájenou vepřovou plec a duste ji cca 10—15 minut. Hrnec odstavte, přidejte sladkou i pálivou mletou papriku, nové koření, celý pepř, bobkový list, kmín a promíchejte. Zalejte vodou, přidejte uzené koleno (rozdělené na 2—3 větší kusy, aby se rychleji uvařilo) a celé klobásy. Takto spolu vařte zhruba 30—40 minut, koleno a klobásky pak vyjměte, dejte stranou. Přidejte zelí i se šťávou (pokud je velmi kyselé, propláchněte ho nejprve vodou), dále houby, které jste předtím namočili v suchém bílém víně (víno vylejte), a prolisovaný česnek. Do hrnce vraťte klobásky a uzené koleno pokrájené na kousky a vařte přikryté na mírném ohni zhruba 30—40 minut. Občas promíchejte. Na závěr dochuťte solí a pepřem, podávejte s chlebem a smetanou dle chuti.

S kapustnicou vám pomůžou: