Ingredience na 4 poháry:
na karamel:
- 100 g krupicového cukru,
- 100 ml smetany ke šlehání;
na pěnu:
- 0,25 l smetany ke šlehání,
- karamel,
- 100 g rozinek,
- 50 ml rumu,
- zmrzlinová oplatka nebo trubička;
na karamelovou na ozdobu:
- 100 g krupicového cukru,
- 1 lžíce medu,
- 20 g pistáciových oříšků
Příprava karamelu: Cukr zalijeme malým množstvím vody a necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme horkou smetanu a krátce povaříme. Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Příprava pěny: Rozinky propláchneme teplou vodou a necháme odkapat. Přelijeme je rumem a necháme bobtnat asi hodinu. Smetanu vyšleháme do polotuha, přidáme karamel a došleháme na pevnou šlehačku. Do sklenek plníme střídavě karamelovou pěnu a rozinky s rumem. Příprava karamelové ozdoby: Cukr utavíme s medem na světlý karamel. Pomocí lžíce nastříkáme na
alobal nebo silikonovou podložku tenkou karamelovou mřížku a posypeme ji nasekanými pistáciemi. Necháme ji ztuhnout a po ztuhnutí ji nalámeme na kousky, jimiž ozdobíme pohárky. Poháry můžeme dozdobit čerstvým ovocem a zmrzlinovou oplatkou.
Budou se vám hodit: