Na kaldoun:
- 1 kg králičí plece a hrudí (příp. hlava)
- králičí vnitřnosti (játra, ledvinky a srdce)
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 100 g celeru
- 1 stroužek celeru
- 1,5 l vody
- 10 kuliček pepře
- 5 bobkových listů
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 dl smetany
- sůl a pepř
- listová petržel na posypání
- muškátový oříšek dle chuti
Maso a vnitřnosti vložte do
tlakového hrnce společně se zeleninou. Přidejte bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, zalijte studenou vodou a vařte 20 minut (postupujte dle Návodu k tlakovému hrnci). Uvařené maso
sceďte a vývar dejte stranou. Budete potřebovat cca 1 litr vývaru. Z mouky a sádla připravte zásmažku, kterou zahustíte vývar a nechte provařit 20 minut. Králičí maso oberte z kostí a společně s vnitřnostmi
pokrájejte na menší kousky. Vše vložte zpátky do vývaru. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na závěr zjemněte smetanou a velmi krátce povařte. Podávejte společně s
knedlíčky.
Na knedlíčky:
- 60 g housky
- 50 ml mléka
- 10 g cibule
- 20 g anglické slaniny
- 2 lžíce hrubé mouky
- nasekané listy petržele
- máslo na osmažení
- sůl a pepř
- muškátový oříšek dle chuti
Housku nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno, slaninu nakrájejte na kostičky a obojí orestujte na másle. Smíchejte osmaženou cibulku a slaninu s nasekanou petrželkou, vejcem, moukou a houskou. Směs dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vytvarujte středně velké knedlíčky, které uvařte v mírně osolené vodě (jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené) nebo vyzkoušejte naši
formu na knedlíky.