Králík s kopřivovými špeclemi
6 králičích stehen
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 cibule
1 petržel
100 ml suchého bílého vína
3 lžíce dijonské hořčice
4 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
60 ml smetany
olej na opečení
2 lžíce hladké mouky a 2 lžíce másla na zásmažku
sůl a pepř
Králičí stehna osolte a opepřete. V tlakovém hrnci s olejem krátce opečte králíka a dejte stranou. Vsypte zeleninu nakrájenou na kousky a koření. Orestujte dozlatova. Přilejte víno, krátce nechte odpařit alkohol, přilejte vývar a vložte opečená králičí stehna. Přidejte hořčici a vařte cca 30 minut v uzavřeném tlakovém hrnci. Měkké maso a koření vyjměte, omáčku velmi zlehka zahustěte připravenou zásmažkou a nechte provařit cca 15 minut. Potom omáčku rozmixujte dohladka a přeceďte, přidejte smetanu a prohřejte.
Špecle:
120 g hladké mouky
120 ml mléka
3 lžíce celozrnné špaldové mouky
100 g mixu čerstvých kopřiv a medvědího česneku
1/2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky hrubozrnné hořčice
1 vejce
sůl a pepř
Očištěné kopřivy a medvědí česnek rozmixujte v mléce, smíchejte s rozšlehaným vejcem a zbylými ingrediencemi. Osolenou vodu přiveďte k varu a pomocí struhadla na těstoviny protlačte těsto skrze otvory do vody. Krátce je povařte do momentu, kdy špecle vyplavou na hladinu a poté sceďte.
Příloha: medvědí česnek s kopřivami
listy kopřiv a medvědího česneku
lžíce másla
lžíce vody
sůl a pepř
Očištěné a proprané listy kopřivy a česneku osolte, opepřete a nechte chvíli zavadnout na másle s troškou vody.Přípravu a servírování tohoto jídla vám usnadní: