První zmínky o pizze jsou staré několik tisíc let, o gurmánské pizze se ale mluví teprve chvíli. A bude se o ní mluvit stále více, protože se jedná o kulinářské mistrovské dílo. „Gourmet pizza” není synonymem pro dobrou pizzu. Znamená to specifický způsob přípravy z těsta, které vypadá podobně jako focaccia. Byla vytvořena jako pochoutka pro „vyvolené” a jejím základem je přesvědčení, že méně je někdy více. Připravuje se výhradně z čerstvých a velmi kvalitních surovin a pouze s jednou či dvěma ingrediencemi navrchu. Teprve pak může mít status „Gourmet pizza“.
Rozdíl mezi ní a obyčejnou pizzou poznáte v každém soustu. Definice gourmet pizzy se skládá ze tří bodů:
1. TĚSTO: kynuté těsto z pšeničné či kamutové mouky.
2. KYNUTÍ: tento proces trvá velmi dlouho, až 96 hodin (oproti běžnému 2–3 hodinovému kynutí).
3. NÁPLŇ: gourmet pizzu mohou zdobit jen lokální sezónní ingredience, mimořádně kvalitní čerstvé suroviny.
Gurmánská pizza se obvykle krájí na dílky a každý z nich se zdobí samostatně. Servíruje se v kombinaci s řemeslnými pivy, perlivým vínem nebo šampaňským.
Domácí gurmánská pizza
Suroviny 1
• 175 g celozrnné pšeničné mouky
• 75 g celozrnné špaldové mouky
• 1/2 g čerstvých kvasnic
• 140 ml vody
Suroviny 2
• 175 g celozrnné pšeničné mouky
• 75 g celozrnné špaldové mouky
• 2,5 g čerstvých kvasnic
• 190 ml vody
• 25 ml extra panenského olivového oleje
• 7 g soli
Suroviny 1 ve velké míse rukama důkladně vypracujte v těsto. Přikryjte mísu fólií a nechte při pokojové teplotě 20–22 hodin uležet. Pak ho smíchejte se Surovinami 2, hněťte je 10 minut, dokud nezískáte lepivé těsto. To dejte odležet na 20 minut. Poté ho rozdělte na 3 stejně velké díly a nechte je v zakryté míse vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vyválejte kolečka, obložte pizzu kvalitními ingrediencemi, například buvolí mozzarellou a rajčaty San Marzano. Pečte 7 minut na 270 °C. Při podávání ozdobte čerstvými bazalkovými lístky.