Připravte si:
Na těsto: - 510 g polohrubé mouky
- 300 ml mléka
- 60 g krupicového cukru
- 14 g sušeného droždí
- 2 vejce
- špetka soli
- 300 g švestkových povidel
K podávání: - 125 g rozpuštěného másla na přelití
- strouhaný perník
- moučkový cukr dle chuti
Postup:
Do mísy
prosejte mouku, přidejte k ní droždí, cukr, sůl, vejce, ohřáté mléko a vše v
robotu vymíchejte v hladké a měkké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na stejné kousky, vypracujte z nich koule, ty pak rukou roztáhněte a naplňte povidly (zhruba jednu lžičku do každého knedlíku). Zabalte do tvaru kulatého knedlíku a nechte ještě před vařením15 minut kynout přikryté utěrkou.
Vykynuté knedlíky vložte do
napařovací nádoby s vroucí vodou a vařte cca 10 minut. Po uvaření knedlíky
potřete rozpuštěným máslem. Podávejte s nastrouhaným perníkem, přelité zbylým rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.