Na těsto si připravte:
- 125 g hladké mouky
- 125 g polohrubé mouky
- 120 ml mléka
- 50 g krystalového cukru
- 50 g másla
- 15 g čerstvého droždí
- 1 žloutek
- špetku soli
Na náplň budete potřebovat:
- 750 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek
- 100 g vlašských ořechů
- 70 g perníku na strouhání
- 70 g cukru
- 20 g rozinek máčených v rumu
- 1 lžičku mleté skořice
- šťávu z ½ citronu
Postup:
- V míse rozetřete droždí s 1 lžící cukru, 1 lžící mouky a 2 lžícemi vlažného mléka na řídkou kašičku – kvásek. Nechte na teplém místě vzejít.
- Ve druhé míse smíchejte mouku, cukr, vlažné rozpuštěné máslo, vlažné mléko, ve kterém jste rozpustili sůl a rozkvedlali žloutek. K ingrediencím přidejte připravený kvásek a vypracujte vláčné měkké těsto, které dejte kynout na teplé místo na dobu cca 60 minut.
- Mezitím si připravte karamelové ořechy. Na pánvi nechte rozpustit a mírně ztmavnout cukr, přidejte ořechy, promíchejte, aby se karamelem dobře obalily. Vysypte je na plech vyložený pečicím papírem, půjdou pak snadno odloupnout. Vychladlé ořechy rozdrťte na menší kousky třeba v hmoždíři. Přimíchejte k jablečné náplni, kterou si připravíte z oloupaných a na tenké plátky nakrájených jablek zastříknutých citronovou šťávou, nastrouhaného perníku, rozinek a skořice. Vše promíchejte.
- Po vykynutí těsto rozválejte na pomoučeném vále do tvaru obdélníku o velikosti cca 50 x 30, naplňte směsí jablek a zaviňte. Přesuňte na pečicí plech se silikonovou pečicí podložkou, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Po 10 minutách je dobré závin překrýt pečicím papírem. Krájejte po vychladnutí.
Bez čeho se neobejdete: