info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyKynutý koláč s mákem, povidly a tvarohem

Kynutý koláč s mákem, povidly a tvarohem

Mlýnek na mák HANDY - obrázek

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 50 g másla
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • máslo na potření
  • rum na rozinky
  • rozinky a mandle na dekoraci

Náplně:

Tvarohová: 250 g tvarohu, 1 žloutek, 3 lžíce cukru
Povidlová: 250 g povidel, 1 lžíce strouhaného perníku
Maková: 250 g hotové makové náplně
Ingredience pro daný druh náplně vždy smíchejte dohromady a vyšlehejte do hladké hmoty. Koupená náplň je ihned k použití.
 
Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru a zalijte 30 ml teplého mléka, přikryjte a nechte vzejít kvásek. Do mísy s prosátou moukou a solí vlijte rozpuštěné máslo, jedno rozšlehané vejce a přisypte zbytek cukru. S připraveným droždím a zbylým mlékem vypracujte řidší těsto a nechte kynout cca 1 hodinu. Těsto rozdělte na dva díly. Vypracujte ve dva koláče (průměr cca 24 cm) a naneste náplně. Nechte ještě 15 minut kynout. Ozdobte mandlemi a rozinkami předem namočenými v rumu. Okraje koláče potřete druhým rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu cca 15‒20 minut, dokud okraje nezezlátnou. Okraje upečeného koláče potřete rozpuštěným máslem s rumem z rozinek a nechte vychladnout. 

Co se vám bude hodit: