Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 ml mléka
- 50 g másla
- 30 g krupicového cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 2 vejce
- špetka soli
- máslo na potření
- rum na rozinky
- rozinky a mandle na dekoraci
Náplně:
Tvarohová: 250 g tvarohu, 1 žloutek, 3 lžíce cukru
Povidlová: 250 g povidel, 1 lžíce strouhaného perníku
Maková: 250 g hotové makové náplně
Ingredience pro daný druh náplně vždy smíchejte dohromady a vyšlehejte do hladké hmoty. Koupená náplň je ihned k použití.
Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru a zalijte 30 ml teplého mléka, přikryjte a nechte vzejít kvásek. Do mísy s prosátou moukou a solí vlijte rozpuštěné máslo, jedno rozšlehané vejce a přisypte zbytek cukru. S připraveným droždím a zbylým mlékem vypracujte řidší těsto a nechte kynout cca 1 hodinu. Těsto rozdělte na dva díly. Vypracujte ve dva koláče (průměr cca 24 cm) a naneste náplně. Nechte ještě 15 minut kynout. Ozdobte mandlemi a rozinkami předem namočenými v rumu. Okraje koláče potřete druhým rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu cca 15‒20 minut, dokud okraje nezezlátnou. Okraje upečeného koláče potřete rozpuštěným máslem s rumem z rozinek a nechte vychladnout.