Ingredience:
(množství na dva koláče)
- 300 g polohrubá mouka
- 50 g másla
- 30 g cukr krupice
- 20 g čerstvého droždí
- 2 ks vejce
- 2 lžíce směsi rozinek naložených v rumu
- 1,5 dl mléka
- kůra z 1 citrónu
- špetka soli
- tuk na vymazání
- čerstvé nebo mražené maliny, borůvky, rybíz apod.
Na drobenku:
- 120 g polohrubá mouka
- 60g cukru krystal
- 60 g másla – vychlazeného
- vanilková esence dle chuti
Postup:
- Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru a zalijte 30 ml teplého mléka, přikryjte a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy s prosátou moukou a solí vlijte rozpuštěné máslo, jedno rozšlehané vejce a přisypte zbytek cukru a nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu. S připraveným droždím a zbylým mlékem vypracujte v robot PRESIDENT řidší těsto a nechte kynout cca 1 hodinu.
- Těsto rozdělte na dva díly. Plech vymažte tukem a těsto na něj naneste a vytvarujte do krajů. Rovnoměrně na něj rozmístěte ovoce a rozinky. Nechte ještě 15 minut kynout. Okraje koláče potřete druhým rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu cca 20 minut, dokud okraje nezezlátnou.
- Okraje upečeného koláče potřete rumem z rozinek a nechte vychladnout.
NÁŠ TIP: Těsto na plechu můžete upravit buď mokrými prsty, nebo ho nejdříve na pomoučeném vále rozválet válečkem a na vymazaný plech přenést.