Doba přípravy: 40 min Náročnost: ** Energetická hodnota (kJ): 9658
Ingredience na těsto (4 porce):
250 g listového špenátu
250 g sýru ricotta
150 g másla
30 g hladké mouky
8 plátků lasagne
5 dl smetany
1 dl olivového oleje
1 malou dýni
1 citrón
čerstvý rozmarýn
šalvěj
sůl
mletý černý pepř
1. V rendlíku rozpusťte máslo (100 g), přisypte hladkou mouku, krátce orestujte a zalijte smetanou. Přidejte rozmarýn, povařte cca.15 minut a hotový bešamel dochuťte solí a citrónovou šťávou. Poté sceďte přes jemný cedník.
2. Oloupanou dýni, asi 200 g, nakrájejte na kousky a orestujte s lístky šalvěje na olivovém oleji doměkka. Osolte a opepřete.
3. Ve vroucí, osolené vodě uvařte plátky lasagne. Po uvaření potřete plátky olivovým olejem, aby se nelepily.
4. Na pánvi se rozpuštěným máslem nechte zavadnout proprané lístky špenátu a mírně osolte.
5. Lasagne naplňte ricottou, špenátem a dýní, přeložte a naaranžujte do hlubokého talíře. Lasagne přelijte bešamelem a ozdobte šalvějovým olejem. Je možno posypat hoblinkami parmezánu.