To, že nejíte maso, neznamená, že se při grilování musíte omezovat na tučné hermelíny a sójové špekáčky či burgery prapodivného složení, které obvykle nechutnají zdaleka tak dobře jako jejich předlohy z masa. Následující recepty, ať už jednoduché grilované lilky s jogurtem a mátou nebo náročnější plněné papriky, zachutnají i těm, co obvykle dávají přednost masu. Na příští grilování se s našimi recepty budete těšit a je možné, že už nebudete připravovat jídlo zvlášť pro sebe, ale že si na něm budou chtít pochutnat i zapřisáhlí „masožravci“.
Grilovaná zelenina s kozím sýrem
- 4 lilky, nakrájené podélně na 1 cm silné plátky
- 2 papriky, nakrájené na silné podlouhé dílky
- 8 cherry rajčátek, každé rozkrojené na 3 silné plátky
- 2 svazky jarní cibulky
- 150 ml extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce octa z bílého vína
- 3 velké stroužky česneku, prolisované
- 200 g tvrdého kozího sýru
- extra panenský olivový olej na zakapání
- velká hrst čerstvých lístků koriandru
- 8 tortil
- Provensálské koření
Na velký talíř položíme nakrájené lilky, papriky, rajčata a celé jarní cibulky. Metličkou smícháme olivový olej, ocet z bílého vína a česnek s provensálským kořením a směsí přelijeme přichystanou zeleninu. Dobře promícháme. Lilky a papriky grilujeme 4–5 minut z každé strany, dokud nejsou měkké. Naskládáme je do velké mísy. Grilujeme rajčata a jarní cibulku, 3–4 minuty, jednou otočíme, po grilování je přidáme k lilkům a paprikám. Přes horkou zeleninu rozdrobíme kozí sýr a vše zakápneme extra panenským olivovým olejem. Velmi opatrně promícháme. Tortily dáme na gril na 1–2 minuty nahřát, jednou otočíme a poté naplníme grilovanou zeleninou. Při podávání posypeme lístky koriandru.
Sladké brambory na grilu
- 4 velké sladké brambory, neloupané
- olivový olej
- několik snítek čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
- sůl
Brambory nakrájíme na kolečka široká jako malíček. Vložíme je do studené osolené vody a přivedeme k varu, povaříme asi 3 minuty, poté vodu slijeme. Toto si můžeme připravit den před grilováním. Každý plátek potřeme z obou stran trochou olivového oleje a grilujeme, dokud brambory nezezlátnou. Na talíři je pak posypeme rozmarýnem a česnekem, zakápneme trochou olivového oleje, dosolíme a můžeme podávat.
Žampiony s česnekem a modrým sýrem
- 4 velké žampiony
- 80 g modrého sýru (například niva nebo gorgonzola)
- 2 prolisované stroužky česneku
- ½ lžičky tymiánu
- ½ lžičky sušené papriky
- sůl a pepř dle chuti
Žampionům odstraníme nožky. Kloboučky naplníme modrým sýrem, česnekem, tymiánem a paprikou. Dle chuti osolíme a opepříme. Žampiony grilujeme 10–15 minut.
Plněné papriky na grilu
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 50 g piniových oříšků
- 140 g dlouhozrnné rýže
- 2 nakrájené stroužky česneku
- 350 g zeleninového vývaru
- 1 svazek najemno nakrájené jarní cibulky
- 140 g cherry rajčat, překrojené na půl
- 150 g nakrájené mozzarelly
- 140 g gorgonzoly
- Hrstka nakrájené petržele a bazalky
- 3 červené papriky
- 3 žluté papriky
- sůl
Připravíme nádivku – zahřejeme v hrnci olej a lehce osmažíme piniové oříšky, poté přidáme rýži a smažíme. Když jsou zrnka rýže lesklá, vmícháme česnek, přidáme vývar, dosolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme a vaříme 10 minut, dokud není rýže uvařená. Sundáme z plotýnky, necháme trochu vychladnout a vmícháme do hrnce jarní cibulku, cherry rajčata, mozzarellu, gorgonzolu a čerstvé bylinky. Necháme zchladnout. Naplníme papriky – papriky po straně rozřežeme a opatrně je otevřeme. Odstraníme semínka, naplníme nádivkou, nepřeplňujeme. Plněné papriky grilujeme 15–20 minut na středně rozehřátém grilu.
Grilované lilky s jogurtem a koriandrem
- 4 menší lilky nakrájené podélně
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 150g bílého jogurtu
- Šťáva z ½ citronu
- 2 rozlisované stroužky česneku
- Hrubě nasekaný koriandr
- Granátové jablko
- Sůl, pepř
Zakapáme nakrájené plátky lilků olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme v míse. Lilky grilujeme 2–3 minuty na každé straně, dokud nejsou měkké a nemají zlatavě hnědou barvu. Naservírujeme je na talíře a necháme zchladnout. Mezitím smícháme jogurt se šťávou z citronu, česnekem a koriandrem. Zálivku můžeme podle chuti okořenit, pak jí zakápneme lilky a podáváme. Ozdobíme zrníčky granátového jablka.