info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyBez masaLetní grilovačka: Co připravit vegetariánovi?

Letní grilovačka: Co připravit vegetariánovi?

ReceptyBez masa
2. 8. 2017
Grilování zelenina
To, že nejíte maso, neznamená, že se při grilování musíte omezovat na tučné hermelíny a sójové špekáčky či burgery prapodivného složení, které obvykle nechutnají zdaleka tak dobře jako jejich předlohy z masa. Následující recepty, ať už jednoduché grilované lilky s jogurtem a mátou nebo náročnější plněné papriky, zachutnají i těm, co obvykle dávají přednost masu. Na příští grilování se s našimi recepty budete těšit a je možné, že už nebudete připravovat jídlo zvlášť pro sebe, ale že si na něm budou chtít pochutnat i zapřisáhlí „masožravci“.
 

Grilovaná zelenina s kozím sýrem

  • 4 lilky, nakrájené podélně na 1 cm silné plátky
  • 2 papriky, nakrájené na silné podlouhé dílky
  • 8 cherry rajčátek, každé rozkrojené na 3 silné plátky
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce octa z bílého vína
  • 3 velké stroužky česneku, prolisované
  • 200 g tvrdého kozího sýru
  • extra panenský olivový olej na zakapání
  • velká hrst čerstvých lístků koriandru
  • 8 tortil
  • Provensálské koření
Na velký talíř položíme nakrájené lilky, papriky, rajčata a celé jarní cibulky. Metličkou smícháme olivový olej, ocet z bílého vína a česnek s provensálským kořením a směsí přelijeme přichystanou zeleninu. Dobře promícháme. Lilky a papriky grilujeme 4–5 minut z každé strany, dokud nejsou měkké. Naskládáme je do velké mísy. Grilujeme rajčata a jarní cibulku, 3–4 minuty, jednou otočíme, po grilování je přidáme k lilkům a paprikám. Přes horkou zeleninu rozdrobíme kozí sýr a vše zakápneme extra panenským olivovým olejem. Velmi opatrně promícháme. Tortily dáme na gril na 1–2 minuty nahřát, jednou otočíme a poté naplníme grilovanou zeleninou. Při podávání posypeme lístky koriandru.
 

Sladké brambory na grilu

  • 4 velké sladké brambory, neloupané
  • olivový olej
  • několik snítek čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
  • sůl
Brambory nakrájíme na kolečka široká jako malíček. Vložíme je do studené osolené vody a přivedeme k varu, povaříme asi 3 minuty, poté vodu slijeme. Toto si můžeme připravit den před grilováním. Každý plátek potřeme z obou stran trochou olivového oleje a grilujeme, dokud brambory nezezlátnou. Na talíři je pak posypeme rozmarýnem a česnekem, zakápneme trochou olivového oleje, dosolíme a můžeme podávat.
 

Žampiony s česnekem a modrým sýrem

  • 4 velké žampiony
  • 80 g modrého sýru (například niva nebo gorgonzola)
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky sušené papriky
  • sůl a pepř dle chuti
Žampionům odstraníme nožky. Kloboučky naplníme modrým sýrem, česnekem, tymiánem a paprikou. Dle chuti osolíme a opepříme. Žampiony grilujeme 10–15 minut.
 

Plněné papriky na grilu

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 50 g piniových oříšků
  • 140 g dlouhozrnné rýže
  • 2 nakrájené stroužky česneku
  • 350 g zeleninového vývaru
  • 1 svazek najemno nakrájené jarní cibulky
  • 140 g cherry rajčat, překrojené na půl
  • 150 g nakrájené mozzarelly
  • 140 g gorgonzoly
  • Hrstka nakrájené petržele a bazalky
  • 3 červené papriky
  • 3 žluté papriky
  • sůl
Připravíme nádivku – zahřejeme v hrnci olej a lehce osmažíme piniové oříšky, poté přidáme rýži a smažíme. Když jsou zrnka rýže lesklá, vmícháme česnek, přidáme vývar, dosolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme a vaříme 10 minut, dokud není rýže uvařená. Sundáme z plotýnky, necháme trochu vychladnout a vmícháme do hrnce jarní cibulku, cherry rajčata, mozzarellu, gorgonzolu a čerstvé bylinky. Necháme zchladnout. Naplníme papriky – papriky po straně rozřežeme a opatrně je otevřeme. Odstraníme semínka, naplníme nádivkou, nepřeplňujeme. Plněné papriky grilujeme 15–20 minut na středně rozehřátém grilu.
 

Grilované lilky s jogurtem a koriandrem

  • 4 menší lilky nakrájené podélně
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 150g bílého jogurtu
  • Šťáva z ½ citronu
  • 2 rozlisované stroužky česneku
  • Hrubě nasekaný koriandr
  • Granátové jablko
  • Sůl, pepř
Zakapáme nakrájené plátky lilků olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme v míse. Lilky grilujeme 2–3 minuty na každé straně, dokud nejsou měkké a nemají zlatavě hnědou barvu. Naservírujeme je na talíře a necháme zchladnout. Mezitím smícháme jogurt se šťávou z citronu, česnekem a koriandrem. Zálivku můžeme podle chuti okořenit, pak jí zakápneme lilky a podáváme. Ozdobíme zrníčky granátového jablka.