Pohledná jednoletka a štiplavá bylinka
Koriandr
Jemná a pohledná jednoletka orientálního původu je všestranně využitelná. Sbírají se listy s jemnou příchutí anýzu, nasládlá semena s lehce pomerančovým aroma a kořen. Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání. Koriandr se dále používá k nakládání hub i zeleniny, do uzenářských výrobků, k nakládání masa či ryb. Zpestří sendviče, zeleninové a ovocné saláty, jednohubky a využívá se při výrobě alkoholických nápojů. Jednou ze základních složek indického karí je právě koriandr.
Rukola
Stále populárnější bylinka je typická svou ostřejší a štiplavou chutí, která dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně pak jarní saláty, těstoviny, zeleninové pokrmy či rizoto. Lístky rukoly, velmi podobné lístkům pampelišky, se konzumují nejčastěji čerstvé, případně dušené na olivovém oleji s česnekem a podávané jako příloha. Rukola, tradiční bylinka středomořské kuchyně, obsahuje kromě vitamínu C celou řadu blahodárných látek. Říká se, že pikantní chuť rukoly osvěží smysly a její hodnotné složení pak celé tělo.