Doba přípravy: 80 min Náročnost: ** Energetická hodnota (kJ): 2311
Ingredience (4 porce):
200g lososa
rybí vývar
dle potřeby 1dl bílého vína
1 cibule
1 mrkev
1 celer řapíkatý
2 lžíce rajčatového protlaku
2dl smetany tymián
bobkový list
celý pepř
2 lžíce másla
100g rýže
cayennský pepř
listová petržel
krutony z bílého pečiva
1dl olivového oleje
1. Do kastrolu s univerzálním napařovákem vložte lososa, přiveďte k varu a vařte v páře cca.15 minut. Poté rybu vyndejte na talíř.
2. Ve druhém kastrolu rozpusťte máslo s olejem, přidejte oloupanou na plátky nakrájenou cibuli, mrkev na kolečka, pokrájený řapíkatý celer a na mírném ohni 10 minut restujte.
3. Přilijte rybí vývar a víno, vsypte rýži, přidejte rajčatový protlak, koření v košíku a vařte přibližně 25 minut, nebo dokud rýže nebude měkká.
4. Vyjměte sítko s kořením, polévku rozmixujte a přeceďte.
5. Do scezené polévky přidejte poloviční dávku lososa bez kůže a pomocí mixéru znovu řádně rozmixujte. Rozmixovanou polévku dochuťte cayennským pepřem a zjemněte smetanou.
6. Pro přípravu krutonů nakrájejte na kostky bílé pečivo zbavené kůrky, přelijte olivovým olejem, promíchejte a pečte dozlatova v předehřáté troubě při 180 ° C.
7. Zbylou část lososa nakrájejte na kousky, které pak při podávání vkládejte do polévky společně s opečenými krutony. Zdobte nasekanou petrželkou.