info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyMájové mlsání. Oslaďte si nejromantičtější měsíc v roce

Májové mlsání. Oslaďte si nejromantičtější měsíc v roce

Makronky - Forma makronky DELÍCIA SiliconPRIME

Makronky


Na 21 makronek budete potřebovat:
  • sníh z 1 většího bílku
  • cukrový rozvar (55 g cukru a 15 ml vody)
  • 55 g moučkového cukru
  • 55 g mandlové mouky
  • potravinářské barvivo
Náplně:
(množství jedné náplně odpovídá 21 makronkám)

Ovocná
  • 80 g mascarpone,
  • 10 g změklého másla,
  • 80 g ovocné marmelády (např. malinové),
  • 1 lžíce moučkového cukru
Vanilková
  • 50 g másla,
  • 60 g moučkového cukru,
  • 3 lžíce smetany ke šlehání,
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Čokoládová
  • 50 ml smetany ke šlehání,
  • 65 g hořké čokolády,
  • 10 g másla,
  • 1 lžička cukru

Postup

Do bílkového sněhu opatrně vmíchejte horký cukrový rozvar a důkladně jej vyšlehejte. Prosátý moučkový cukr smíchaný s mandlovou moukou vmíchejte po částech do bílkové směsi. Směs rozdělte na tolik dílů, kolik barev makronek chcete připravit a přidejte do nich potravinářská barviva. Těsto naneste pomocí zdobicího sáčku do silikonové formy umístěné na pečicím plechu, kterým několikrát opatrně udeřte o pracovní desku, aby z makronek odešly bublinky. Makronky nechte při pokojové teplotě 45 minut zaschnout, aby na povrchu nelepily a pečte 15–17 minut při 150 °C. Po vychladnutí naplňte makronky vybranými náplněmi (na čokoládovou náplň je potřeba smetanu zahřát a nechat v ní rozpustit čokoládu, na ostatní náplně suroviny pouze vyšlehejte) pomocí zdobicího sáčku.

Víte, že...
Makronky prapůvodně pocházejí z Itálie? Do Francie je s sebou přivezli dvorní italští cukráři Kateřiny Medicejské, když se v roce 1533 vdávala za Jindřicha II. Francouzského.
Sklenice myDRINK Colori 300 ml

Třešňová limonáda

Budete potřebovat
  • 3 šálky vypeckovaných třešní
  • 2 limetky
  • 6 šálků vody
  • 1/2 šálku cukru krystal nebo medu
  • led, plátky limety a třešně jako dekoraci
Limetky důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky a vložíme je do mixéru spolu s třešněmi a cukrem. Rozmixujeme na dřeň, přidáme 2 šálky vody a ještě jednou krátce mixujeme. Dřeň propasírujeme přes jemné síto do velkého džbánu, přidáme zbylou vodu, led a podáváme. Na zdraví!
Forma srdcová rozkládací DELÍCIA

Dort Sacher

"Sachr" je jednou z nejznámějších a nejoceňovanějších čokoládových sladkostí na světě. Pochází z Rakouska a za svůj název vděčí stejnojmennému vídeňskému cukráři Franzi Sacherovi, který jej poprvé představil ve Vídni v roce 1832.

Ingredience pro formu o průměru 20 cm:
  • 75 g  55% hořké čokolády,
  • 3 vejce, 65 g másla,
  • 20 g moučkového cukru,
  • 1 g soli,
  • 1 sáček vanilkového prášku,
  • 90 g krupicového cukru,
  • 65 g hladké mouky,
  • 50 g meruňkového džemu,
  • trochu másla a mouky na vymazání a vysypání formy 
Pro ganache:
  • 250 ml smetany,
  • 375 g 55% hořké čokolády 
Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte v misce ve vodní lázni. Oddělte žloutky od bílků a dejte stranou. V míse utřete máslo s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Když je směs dobře promíchaná, po troškách přidávejte lehce rozšlehané žloutky, promíchejte a přidejte rozpuštěnou čokoládu. Bílky ušlehejte s cukrem do tuha a jemně je přidejte ke směsi, nakonec přidejte mouku a opatrně míchejte, dokud nevznikne homogenní směs.

Nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C 35–40 minut. Vyjměte z trouby a nechejte koláč vychladnout, poté vyklopte z formy.  Koláč podélně rozkrojte, abyste získali 3 kotouče. Kotouče potřete vrstvou džemu a poskládejte na sebe. Džemem potřete i okraje a celý povrch dortu.

Připravte si ganache: Smetanu přiveďte v hrnci k varu, přidejte nalámanou čokoládu a důkladně promíchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Následně naneste ganache na celý povrch dortu. Dejte vychladit na alespoň 20 minut. Nakrájený dort podávejte se šlehačkou.

Co budete potřebovat: