Ingredience (na dva věnce):
- 750 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 100 g másla
- 30 g krystalového cukru
- 20 g droždí
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 80 g moučkového cukru
- 30 ml rumu
Postup:
Droždí nechte vzejít se třemi lžícemi teplého mléka a trochou cukru. Změklé máslo utřete s vejci a cukrem. Přidejte mouku, sůl, vanilkový cukr, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vypracujte těsto a
nechte hodinu kynout. Mezitím připravte náplň. Mléko s mákem a cukrem svařte, podle chuti můžete přidat rum. Náplň nechte vychladnout. Jakmile těsto vykyne, rozdělte jej na dvě části. Jednu část
rozválejte na válu v plát. Rozválené těsto potřete polovinou náplně a smotejte do rolády. Tu následně podélně rozřízněte kromě posledních několika centimetrů. Oba vzniklé konce překládejte přes sebe do tvaru vrtule a nakonec je spojte do tvaru věnce. Poté stejným způsobem zpracujte druhou část těsta.
Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Věnce nechte vychladnout, nakrájejte a
pocukrujte.