Ingredience:
- 310 g hladké mouky
- 125 ml mléka
- 60 g cukru krystal
- 50 g změklého másla
- 40 g rozinek máčených v rumu
- 40 g kandované cedrátové kůry
- 20 g drcených mandlí
- 20 g drcených pistácií
- 10 g medu
- 10 g čerstvého droždí
- 2 g soli
- 1 ks vejce velikosti M
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- 1 vejce na potření
- ½ lžičky mletého kardamomu
- Mandle na posypání – plátky
Postup:
Do mísy dejte mouku, rozdrobené droždí, zalijte teplým mlékem, přidejte med, cukr, pomerančovou kůru, sůl, kardamom, vejce a vše promíchejte v
kuchyňském robotu. Na závěr přidejte změklé máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Do hotového těsta přidejte pistácie, mandle, rozinky, kandovanou kůru a vše zapracujte do těsta. Těsto dejte kynout na teplé místo na cca 1 hodinu. Z vykynutého těsta vypracujte bochánek, dejte na plech a nechte opět kynout cca 30 minut.
Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, utvořte malý kříž na středu a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut, potom teplotu upravte na 160 °C a dopečte dozlatova cca 30 minut.