Mléko není jen "ta" bílá tekutina, kterou si od svých nemluvněcích let řada z nás ráda odepře. Mléko, to je třeba taky šlehačka, horká čokoláda, pudink, vanilková omáčka… To už zní lépe, že? Sami ale jistě víte, že připravit mléčné dobroty vyžaduje velkou zručnost, bdělost a hodně trpělivosti. Nebo šikovné pomocníky…
Mlékovar: krémy i kaše bez připálení
Jak
mlékovar funguje? Na léty ověřeném principu vodní lázně. Kvalitní dvouplášťová konstrukce mlékovaru z prvotřídní nerezavějící oceli umožňuje
vaření a ohřívání bez nepříjemné chuti připálenin – mléko a mléčné pokrmy se totiž ohřívají pomocí vody uvnitř pláště nádoby. Proto si můžete
bez obav troufnout na vanilkovou omáčku a připravit rodině poctivý domácí oběd – buchtičky s vanilkovým krémem.
Dobrý tip: Dokonalý tvar buchtičkám dá Forma dukátové buchtičky DELLA CASADomácí dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
Ingredience pro 54 buchtiček (1 forma) 165 g polohrubé mouky, 165 g hladké mouky, 35 g cukru krupice, 40 g tuku na pečení (Hera), 200 ml vlažného mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 15 g čerstvého droždí, 1 žloutek, špetka soli.Postup Z ohřátého mléka, 10 g cukru a droždí vytvořte kvásek, smíchejte jej s ostatními surovinami, připravte těsto a nechte je v míse vykynout. Z těsta odebírejte rukou cca 10gramové kousky, které vkládejte do vymazané
formy a nechte ještě dalších 15 minut kynout. Dukátové buchtičky pečte při 200 °C cca 10 min.
Vanilkový krém Creme Anglaise
Ingredience
1 ks vanilkový lusk, 250 ml mléka, 3 ks žloutek, 75 g cukru krystal, 50 ml smetany
Postup
- Rozpulte vanilkový lusk a vložte ho do mléka.
- Mléko přiveďte pozvolna k varu.
- Žloutky vymíchejte s cukrem do tužší hmoty.
- Lusk z mléka vyndejte a za stálého míchání nalijte horké mléko do žloutkové směsi.
- Směs vraťte na zdroj tepla. Při nízké teplotě a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Krém nesmí vařit, jinak se srazí.
- Pokud jsou žloutky z větších vajec, bude krém hustý; v takovém případě do něj přilejte smetanu a krém sceďte.
UPOZORNĚNÍ: příliš vysoká teplota nebo dlouhá doba vaření způsobí oddělení vajec od mléka a krém se srazí!
Kiwi, kiwi shake…
Mléko si náramně rozumí také s ovocem. Zajímavou a současně osvěžující kombinaci
kiwi, mléka, medu a ledu určitě vyzkoušejte – v letních dnech zchladí i zasytí. Kiwi milkshake je navíc velmi snadný na přípravu.
Co budete potřebovat2 zralá kiwi, ½ litru mléka, 2 lžičky medu, drcený ledPostupKiwi, mléko a med vložte do
shakeru, protřepejte a směs
nalévejte do vyšších sklenic naplněných drceným ledem dle chuti. Ozdobte mátou a kolečkem kiwi.