info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMléko jak jej možná neznáte

Mléko jak jej možná neznáte

Recepty
18. 5. 2017
Mléko není jen "ta" bílá tekutina, kterou si od svých nemluvněcích let řada z nás ráda odepře. Mléko, to je třeba taky šlehačka, horká čokoláda, pudink, vanilková omáčka… To už zní lépe, že? Sami ale jistě víte, že připravit mléčné dobroty vyžaduje velkou zručnost, bdělost a hodně trpělivosti. Nebo šikovné pomocníky…
Mléčné koktejly - obrázek

Mlékovar: krémy i kaše bez připálení

Jak mlékovar funguje? Na léty ověřeném principu vodní lázně. Kvalitní dvouplášťová konstrukce mlékovaru z prvotřídní nerezavějící oceli umožňuje vaření a ohřívání bez nepříjemné chuti připálenin – mléko a mléčné pokrmy se totiž ohřívají pomocí vody uvnitř pláště nádoby. Proto si můžete bez obav troufnout na vanilkovou omáčku a připravit rodině poctivý domácí oběd – buchtičky s vanilkovým krémem.

Dobrý tip: Dokonalý tvar buchtičkám dá Forma dukátové buchtičky DELLA CASA
Vanilkový krém - obrázek

Domácí dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou

Ingredience pro 54 buchtiček (1 forma
165 g polohrubé mouky, 165 g hladké mouky, 35 g cukru krupice, 40 g tuku na pečení (Hera), 200 ml vlažného mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 15 g čerstvého droždí, 1 žloutek, špetka soli.

Postup 
Z ohřátého mléka, 10 g cukru a droždí vytvořte kvásek, smíchejte jej s ostatními surovinami, připravte těsto a nechte je v míse vykynout. Z těsta odebírejte rukou cca 10gramové kousky, které vkládejte do vymazané formy a nechte ještě dalších 15 minut kynout.  Dukátové buchtičky pečte při 200 °C cca 10 min.

Vanilkový krém Creme Anglaise

Ingredience
1 ks vanilkový lusk, 250 ml mléka, 3 ks žloutek, 75 g cukru krystal, 50 ml smetany

Postup
  • Rozpulte vanilkový lusk a vložte ho do mléka.
  • Mléko přiveďte pozvolna k varu.
  • Žloutky vymíchejte s cukrem do tužší hmoty.
  • Lusk z mléka vyndejte a za stálého míchání nalijte horké mléko do žloutkové směsi.
  • Směs vraťte na zdroj tepla. Při nízké teplotě a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Krém nesmí vařit, jinak se srazí.
  • Pokud jsou žloutky z větších vajec, bude krém hustý; v takovém případě do něj přilejte smetanu a krém sceďte.
UPOZORNĚNÍ: příliš vysoká teplota nebo dlouhá doba vaření způsobí oddělení vajec od mléka a krém se srazí!
Buchtičky se šodó

Kiwi, kiwi shake…

Mléko si náramně rozumí také s ovocem. Zajímavou a současně osvěžující kombinaci kiwi, mléka, medu a ledu určitě vyzkoušejte – v letních dnech zchladí i zasytí. Kiwi milkshake je navíc velmi snadný na přípravu.

Co budete potřebovat
2 zralá kiwi, ½ litru mléka, 2 lžičky medu, drcený led

Postup
Kiwi, mléko a med vložte do shakeru, protřepejte a směs nalévejte do vyšších sklenic naplněných drceným ledem dle chuti. Ozdobte mátou a kolečkem kiwi.
Kiwi shake -obrázek