Domácí lívance se šlehačkou
Na svačinku, na večeři či jako dezert mezi jídly –
s kyprými lívanci nemůžete udělat chybu. Kynuté těsto potřebuje sice trošku delší dobu, než je hotové, ale nadýchaná dobrota pak stojí za to. Nejlepší pro jejich přípravu jsou
pánve na lívance, takzvané lívanečníky, které jim dají dokonalý tvar a postarají se o jejich rovnoměrné propečení. Tyto
vybírejte podle typu svého sporáku, zvláště pokud máte indukci, ujistěte se, že je pro ni váš lívanečník vhodný!
Co budete potřebovat
- 700 ml vlažného mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 20 g droždí
- 40 g cukru
- špetku soli
- ovoce, skořici, zavařeninu či lískooříškovou pomazánku dle chuti
- šlehačku
Postup
1. Připravte kvásek z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka.
2. Prosejte mouku a přidejte k ní vykynutý kvásek, obě vejce, zbytek vlažného mléka, cukru a špetku soli. Dobře promíchejte, dokud nevznikne řídké těsto, které nechejte v teple vykynout 20–30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Rozpalte lívanečník a jeho „oka“ lehce potřete olejem, výborný je třeba kokosový. Lívance pak smažte z obou stran dorůžova.
4. Podávejte ochucené sezónním ovocem, zavařeninou, skořicovým cukrem a... ŠLEHAČKOU!