Ingredience:
- 2 lžíce instantní kávy,
- 6 vajec,
- 375 g másla nebo rostlinného tuku,
- 375 g cukru,
- 5 lžic mléka,
- 375 g hrubé mouky,
- 1 prášek do pečiva,
- 6–8 lžic vaječného likéru,
- 0,2 l smetany ke šlehání (33 %),
- čokoládová kávová zrna na ozdobu,
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, physalis),
- tuk na vymazání formy
Na upečení korpusu budete potřebovat formu ve tvaru věnce o průměru 26 cm.
Kávu rozpustíme ve čtyřech
lžících horké vody. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk a cukr vymícháme do pěny, do níž přidáme žloutky, mléko a kávu. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do krému. Nakonec opatrně přimícháme sníh. Těstem naplníme vymazanou formu ve tvaru věnce (o obsahu 3 litry a průměru 26 cm). Pečeme v předehřáté troubě (v elektrické na 200 °C / v plynové stupeň číslo 3) přibližně 1 hodinu. Necháme trochu vychladnout, vyklopíme, propícháme špejlí a pokapeme vaječným likérem. Ušleháme pevnou šlehačku, kterou zdobicím sáčkem nastříkáme na dort. Na závěr můžeme věnec podle chuti dozdobit kávovými zrny nebo čerstvým ovocem.