Připravte se na šťavnatou grilovačku
Vychází náš letní katalog plný chytrých nápadů pro grilování, letní osvěžení a zavařování za skvělé ceny. Prolistujte si ho online a připravte se na perfektní léto. A pokud hledáte inspiraci, co si ugrilovat dobrého, máme pro vás úžasné recepty z našeho TESCOMA Magazínu.
Kuře Huli Huli
Budete potřebovat:
- 1 celé kuře
- 1 hrnek ananasového džusu
- 1 hrnek sójové omáčky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku kečupu
- 1/4 hrnku rýžového octa
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 6 prolisovaných stroužků česneku
- 1 lžíce omáčky Sriracha (lze nahradit jinou chilli omáčkou)
Postup
Kuře omyjte, osušte a rozčtvrťte. Všechny ostatní ingredience smíchejte a do vzniklé marinády naložte kuře minimálně přes noc. maso vyjměte z marinády a na velmi nížké teplotě grilujte asi 2 hodiny, přičemž jednotlivé kusy zhruba každých 20 minut otáčejte. Maso průběžně potírejte zbylou marinádou, těsně před podáváním můžete její zbytek svařit, nechat zhoustnout a podávat ke kuřeti. To bude hotové ve chvíli, kdy maso začne odpadávat od kosti. Podávejte např. s jasmínovou rýží a listovým salátem.
Placky s grilovaným lososem a mangovou salsou
Potřebujete
- 300 g čerstvého lososa
- 2 lžíce medu
- 2 limetky
- kajenský pepř
- olivový oleju
- 10 menších tortill nebo jiných placek
- mango
- červené zelí
- sezamové semínko
- chilli papričky (dle chuti)
- čerstvý koriandr
- sůl a pepř
Postup
Filety s lososa osolte, opepřete kajenským pepřem, pokapejte šťávou z jedné limetky a potřete medem a olivovým olejem. Do této marinády můžete rybu naložit i den předem. Lososa ugrilujte na rozpáleném grilu (pokud máte filety s kůží, začněte grilovat nejprve tuto stranu), budou stačit asi 4 minuty z každé strany. Ke konci grilování dejte na rošt také tortilly, aby se nahřály a mírně opekly. Mezitím nakrájejte na malé kostky mango, na tenké plátky červené zelí a chilli papričky a vše promíchejte s trochou olivového oleje, sezamem a šťávou z druhé limetky. Placky přehněte, plňte na kousky rozdrobeným lososem, magovou salsou a nasekaným čerstvým koriandrem a servírujte. Aby vám plněné tortilly hezky stály, můžete si vypomoct napůl překrojenou limetkou, o kterou placky podepřete.
Letní krůtí burgery s guacamole
Potřebujete
Na burgery:
- 600 g mletého krůtího masa
- 2 stroužky česneku
- 1 větší šalotka nasekaná najemno
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky chilli vloček
- nasekaný čerstvý koriandr
K servírování:
- domácí bylinkový jogurtový dresink
- hlávkový salát
- rajče
- 6 domácích hamburgerových housek
- čerstvý koriandr
- jarní cibulka
Na guacamole:
- 3 avokáda
- 1 červená cibule
- šťáva z 1 citronu
- 1 paprička jalapeño
- sůl a pepř
- čerstvý koriandr
Postup
Promíchejte všechny ingredience na burgery a směs nechte min. hodinu odležet v lednici. Mezitím si připravte guacamole. Oloupaná zralá avokáda rozmačkejte vidličkou, přidejte najemno nasekanou cibuli, pálivou papričku, nasekaný koriandr a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Z masové směsi vytvarujte burgery a grilujte je na rozpáleném roštu potřeném olivovým olejem asi 6 minut z každé strany. Servírujte lehce opečené housky potřené dresinkem s listem salátu, mírně ogrilovaným plátkem rajčete, masem, guacamole, jarní cibulkou a čerstvým koriandrem.