Bez čeho se v kuchyni neobejdete? Kromě hrnců, pánví a základního servírovacího nádobí by neměly chybět ani kvalitní nože. S nimi zpracujete a připravíte celou řadu potravin, které mají různou tvrdost a konzistenci. Je tedy dobré pořídit si několik základních nožů, se kterými vám půjde krájení a porcování správně od ruky.
Možná budete překvapeni, kolik typů nožů najdete v naší nabídce. Jsou to nože:
Už název nože zpravidla napovídá, k čemu je určen. K
základní pětici nožů, které byste měli mít v kuchyni vždy po ruce, patří
kuchařský, univerzální, porcovací nůž, nůž na pečivo a nůž na zeleninu. Pořídit si je můžete přímo jako sadu v bloku (stojanu). U nás vybírejte z několika
bloků s noži, od univerzálních plastových po klasické dřevěné, v nabídce máme i designový blok AZZA. Pokud už doma nože máte a chybí vám pouze blok pro jejich bezpečné uložení, i ten najdete v několika velikostech v našem sortimentu (podle počtu umístěných nožů).
Zákazníci se nás často ptají, jaký je rozdíl mezi kuchařským a univerzálním nožem.
Kuchařské nože jsou oblíbené u profesionálů, ale výbornou službu udělají každému nadšenému kuchaři, který chce získat správný grif a potraviny krájet efektivním způsobem. Pro tyto nože je
typická vyšší a delší čepel, která se na konci zužuje do špičky. Způsob krájení lze popsat jako
krájení kolébkovým pohybem. Představte si větší množství cibule nebo kořenové zeleniny, kterou potřebujete nakrájet najemno – díky kolébkovému krájení se čepel nože pohybuje rychle a pravidelně, nůž se vůbec „neodlepuje“ od krájecího prkénka. S tímto nožem naporcujete mnohem pohodlněji vyšší a objemnější potraviny, například bulvu celeru, dýni hokaido apod.
Univerzální nože mají
nižší a o něco kratší čepel. I s nimi je krájení snadné a pohodlné, s jejich pomocí zpracujete většinu běžných potravin – od toho je odvozen i jejich název „univerzální“.
Japonské nože typu Santoku a Nakiri se svým použitím podobají nožům kuchařským. Patří mezi tradiční kuchařské nástroje, které slouží k preciznímu porcování a úpravě pokrmů japonské kuchyně. Typickým rysem nože santoku je vroubkování na boční straně čepele, které snižuje přilnavost potravin. To je žádoucí především u
plátkování masa, ryb a zeleniny. Nůž Nakiri má hladkou čepel bez vroubkování a i on je vynikající pro
rychlé krájení a sekání všech druhů potravin.
Porcovací nože mají také nepostradatelné místo v kuchyni. Díky dlouhé čepeli s hladkým ostřím s nimi naporcujete potraviny dle potřeby. Kromě specifických nožů, jako jsou vykošťovací, filetovací nebo steakové, nabízíme také nože na ovoce a zeleninu, sýry, pečivo a máslo. Pokud je ještě neznáte, prohlédněte si i další užitečné nástroje, jako jsou krájecí
kolébky, nůžky na drůbež nebo
bylinkové nůžky.
U všech nožů TESCOMA je kladen důraz na použití vysoce kvalitních materiálů, ze kterých jsou vyrobeny – především jde o prvotřídní nerezavějící ocel. Při práci s noži je důležitá technika krájení, té výrazně napomáhá správná ergonomie rukojeti pro ideální úchop – jedině tak máte dokonalou kontrolu nad pohybem nože a potřebný komfort pro práci s ním. Minimalizuje se únava ruky, což ocení nejen profesionální, ale i amatérští kuchaři.
Sázkou na jistotu jsou nože s hladkým přechodem mezi rukojetí a čepelí, který zajišťuje maximální pohodlí a plynulost při práci, prohlédněte si například špičkové nože GrandCHEF, které tuto vlastnost perfektně splňují, stejně jako další v naší nabídce.