Ingredience:
- 750 g očištěných a oloupaných jablek
- 140 g cukru krupice
- 2 sáčky pudinkového prášku s vanil. příchutí
- 120 – 150 g kulatých piškotů
- hrstka sušených rozinek nebo brusinek
Jablka nahrubo nastrouhejte, přilijte k nim hrnek vody a přidejte cukr. Přiveďte k varu a asi 10 minut vařte. Poté přilijte druhý hrnek vody, ve kterém jste rozmíchali pudinkový prášek. Opět vařte, ale už jenom do doby, až se provaří škrob (asi 3 minuty), pak přidejte kousky rozinek či brusinek. Ještě teplou hmotu nanášejte do formy a prokládejte ji piškoty. Do středu vložte posekané rozinky nebo brusinky. Celý dort pak uhlaďte, umáčkněte namočenou stěrkou a dejte pořádně vychladit do lednice. Jednotlivé řezy dortu podávejte s kysanou smetanou. Pokud budete mít chuť, můžete jablka svařit s kořením (hřebíček, skořice, badyán) a místo vody použít bílé víno.