Jahodový velikonoční věnec, plněné nepečené cukroví, křupavé kešu sušenky nebo jen tradiční beránek, který však vypadá jako živý? Udělejte letos z Velikonoc událost s pomocí vychytávek a receptů od TESCOMY.
Jahodový velikonoční věnec
Na těsto budete potřebovat:
- 250 ml vody
- špetku soli
- 3 lžičky cukru krystal
- 88 g másla
- 150 g bezlepkové mouky
- 5 středně velkých vajec
- 20 g mandlových lupínků na posypání
na cukrářský krém
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- 40 g kukuřičného škrobu
na šlehačkový krém
- 170 g smetany na šlehání
- 170 g mascarpone
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr + vanilka
na čokoládovou ganache
- jahody
- 70 g hořké čokolády
- 70 g šlehačkové smetany
- cukr moučka na posypání
Příprava cukrářského krému:
Dáme vařit mléko, do kterého jsme přidali vnitřek vanilkového lusku. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme škrob, zalijeme vroucím mlékem, přidáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout přikryté potravinovou folií a nakonec vyšleháme dohladka.Příprava šlehačkového krému: V
yšleháme smetanu s mascarpone, cukrem a vanilkovým cukrem.Příprava ganache krému:
Čokoládu zalijeme horkou smetanou, necháme rozpustit a máme hotovou čokoládovou ganache. Postup:
Na odpalované těsto dáme vařit vodu, máslo, cukr a sůl. Do vroucí směsi přimícháme mouku a necháme povařit, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Do vychladlé směsi zapracujeme po jednom vejci. Na pečicí papír naneseme těsto do tvaru věnce o průměru 20 cm a posypeme ho mandlovými lupínky. Použijeme 2/3 připraveného odpalovaného těsta. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 24 minut a následně ještě 12 minut dopečeme při teplotě 170 stupňů Celsia. Ze zbylého těsta stejným způsobem připravíme tenší věnec stejného průměru.
Upečený silnější věnec překrojíme a spodní část naplníme cukrářským krémem. Na krém položte spodní část překrojeného tenkého věnce, naplňte ji čokoládovou ganache, nahoru naklaďte kousky jahod a přikryjte horní částí tenkého věnce. Šlehačkový krém neneste pomocí sáčku na vrch a boky tenkého věnce. Nakonec přikryjte horní částí silnějšího věnce a posypte moučkovým cukrem.
Křupavé kešu sušenky
budete potřebovat
- 100 g měkkého másla
- 100 g cukru krupice
- vanilkový extrakt dle chuti
- 1 žloutek
- 150 g hladké mouky
- 50 g jemně mletých kešu oříšků
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 stupňů Celsia.
Recept na velikonoční plněné cukroví (cca 60 ks)
Plněná část:
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 300 g moučkového cukru
- 1 vaječný bílek
- 1 lžíce tmavého rumu
Ingredience smíchejte, uhněťte těsto, nechte v ledničce vychladit a poté pomocí formičky a tvořítka připravte duté cukroví.
Krémová náplň tradiční:
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr (13 g)
- 2 vejce
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce rumu
Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem. V horké vodní lázni šlehejte vejce s krystalovým cukrem do zhoustnutí, pak odstavte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Oba polotovary zlehka smíchejte a přidávejte rum. Podle chuti přidejte hrstku mletých ořechů nebo drcených piškotů. Cukroví plňte připraveným krémem pomocí lžičky.
Tip: do špičky cukroví dejte před plněním krémem trochu rybízové marmelády. Krémová náplň s pudingem:
- 125 g másla
- 100 g cukru
- vanilkový puding připravený z 250 ml mléka a 100 g cukru
- 2-3 lžíce tmavého rumu
Máslo utřete s cukrem a poté zlehka vmíchejte vychladlý puding a rum. Cukroví plňte pomocí zdobičky. Kolečka (linecké těsto): 140 g hladké mouky, 100 g másla, 40 g moučkového cukru, 1 žloutek. Vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinové fólie a dejte na hodinu uležet do ledničky. Poté z těsta vyválejte plát vysoký cca 3 mm, ze kterého vykrojte kolečka. Pečte v troubě do růžova, vychladlými kolečky uzavřete naplněné cukroví.
Tradiční velikonoční beránek
Ingredience:
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- lžíce citronové šťávy
- strouhaná kůra z 1 citronu
- sníh ze 4 bílků
- 240 g polohrubé mouky
Z krupicového cukru, vajec, žloutků, vanilkového cukru, citronové šťávy a strouhané kůry z 1 citronu připravte pěnu, do které postupně vmíchejte bílkový sníh a polohrubou mouku. Formu vystříkejte
olejem do pečicích forem DELÍCIA nebo důkladně vymažte pokrmovým tukem a vysypte polohrubou moukou. Těsto přelijte do formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečte cca 45 minut. Hotového beránka přeneste ve formě nad vhodnou podložku, otočte dnem vzhůru a vyklopte.
Dobrý tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.