Jedna z legend o vzniku čaje říká, že jej objevil před více než 4750 lety čínský císař Šang-nung, zvaný Božský vladař. Při rozjímání v lese u ohně, kde mu vřela voda, zavanul vítr a utrhl z nedalekého keře několik suchých lístků. Ty se snesly do kotlíků s vodou a zakrátko již voněla vzduchem lahodná neznámá vůně, která císaře vytrhla z meditace. Ochutnal a tak vznikl čaj, nápoj známý po celém světě.
Pravdivost této legendy dokázat neumíme, umíme vám však poradit, jak si vychutnat čaje tradiční i netradiční, horké i studené, vhodné pro každé roční období.
Zelený čaj – „pravý čaj“
Pravý, protože se připravuje z listů čajovníků. Obsahuje méně kofeinu, než černý čaj. Jeho léčivá síla, příjemná chuť a různé odstíny zelené barvy jej řadí na přední místa mezi čaji.
Příprava teplé varianty1. Čaj nasypte do sítka
konvice TEO.
2. Propláchněte jej horkou vodou.
3. Čaj zalejte a podávejte.
Tip: optimální teplotu vody zjistíte tak, že udržíte dlaň na konvici s horkou vodou. Věděli jste, že kvalitní zelený čaj není potřeba scedit?
Příprava ledové variantyKdyž nás překvapí horké babí léto, ideálním osvěžením bude ledový čaj! A jak na něj? Lehce!