Vaječný koňak vybrala Míša z blogu
Víkendové pečení záměrně, protože k Vánocům tak nějak patří. Přidala ho nejen do těsta, ale i do krému, takže jsou její dortíky pěkně koňakové. Těsto je krásně měkké, voňavé a plné ořechů. Jak už je u cupcakes zvykem, jejich příprava je rychlá a pokud si předem připravíte základ krému, můžete s nimi překvapit i narychlo ohlášenou návštěvu.
Základem krému je smetana, bílá čokoláda a již výše zmíněný vaječný koňak. Po vychlazení se pak přidá ještě mascarpone. Krém je krásně nadýchaný, jemný, ale díky čokoládě dobře drží tvar. Není přeslazený a k ořechovému těstu hezky ladí.
Na 12 cupcakes si připravte:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2/3 hrnku mletých vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečica
- špetka skořice
- 2 vejce
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku vaječného koňaku
- (použila jsem hrnek o objemu 240 ml)
Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Míša použila košíčky se
zimními motivy od TESCOMY. V misce smíchejte mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a skořici. V jiné míse společně vyšlehejte vejce, třtinový cukr a olej. Střídavě přidejte moučnou směs a vaječný koňak, vždy dobře zašlehejte. Těsto rozdělte do košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Špejlí si ověřte, že jsou dortíky propečené. Nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí ozdobte krémem.
Krém s vaječným koňakem
- 150 g smetany ke šlehání 33%
- 50 g vaječného koňaku
- 100 g bílé čokolády
- + 100–120 g mascarpone k našlehání
Smetanu a vaječný koňak dejte do kastrůlku a společně zahřejte. Stáhněte z kamen a přidejte nasekanou bílou čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění, pak ještě promixujte tyčovým mixérem. Dejte do lednice alespoň na 12 hodin vychladit (ideálně přes noc).
K vychlazené směsi přidejte mascarpone a vyšlehejte do krému. Krém si přendejte do
sáčku se zdobicí trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle fantazie, já jsem použila cukrový máček a bílou čokoládu.
Uchovávejte v lednici, před servírováním nechte 20-30 minut při pokojové teplotě.