Doba přípravy: 60 min Náročnost: ** Energetická hodnota (kJ): 9012
Ingredience:
700 g drůbežích jater 10 plátků šunky prosciutto 70 g másla 50 ml portského vína 50 ml olivového oleje 1 menší cibule česnek dle chuti větvička čerstvého rozmarýnu sůl, pepř
Nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a rozmarýn orestujte na oleji, přidejte očištěná játra, osolte, opepřete. Přilijte víno, velmi krátce povařte, přidejte změklé máslo a rozmixujte dohladka – pro jemnou paštiku směs ještě propasírujte přes sítko.
Dno a stěny šunkovaru vyložte plátky prosciutta, tak aby se na dně překrývaly. Šunkovar naplňte játrovou směsí, nahoře přeložte přesahujícími plátky šunky.
Šunkovar uzavřete s použitím redukce pro poloviční porci.
Dejte do vodní lázně a při teplotě 85 °C povařte 30 minut. Šunkovar ochlaďte pod tekoucí vodou, slijte přebytečnou vodu a nechte do druhého dne vychladit.
Dobrý tip: podávejte s brusinkovým pyré, cibulovou marmeládou apod.