Mlsání cukroví začíná už na Mikuláše. A protože je lepší perníčky nechat uležet, aby zvláčněly a změkly, hodí se mít upečenou ještě jednu variantu cukroví, která se může s chutí spořádat rovnou na posezení. Letos jsme vsadili na křehké máslové sušenky. Vyzkoušejte naše recepty.
PERNÍKY S VÁNOČNÍMI MOTIVY
Ingredience: - 350 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 80 g včelího medu
- 2 vejce
- 2 kávové lžičky jedlé sody
- 1 špetka mleté skořice
- 1 špetka mletého hřebíčku
- 1 žloutek
- + Vykrajovátka s razítkem
Postup přípravy:Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte jej přes noc uležet v lednici. Poté těsto rozválejte na výšku cca 7 mm, přiložte na něj vykrajovátko, zatlačte na jeho okraje a vykrojte tvar. Vykrajovátko nezvedejte, stiskněte rukojeť a do těsta obtiskněte zvolený dekor.
Tvary pečte v předehřáté troubě při teplotě 170 °C přibližně 10–12 minut dozlatova. Poté je vytáhněte a ještě horké potřete žloutkem rozšlehaným s vodou na lesklou glazuru.
SUŠENKY S VÁNOČNÍMI MOTIVY
Ingredience:350 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
130 g másla
2 vejce
1 sáček vanilkového cukru
citronová kůra
+
Vykrajovátka s razítkemPostup přípravy:Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte jej cca 2 hodiny uležet v lednici. Poté těsto rozválejte na tloušťku asi 6 mm, přiložte na něj vykrajovátko, zatlačte na jeho okraje a vykrojte tvar. Vykrajovátko nezvedejte, stiskněte rukojeť a do těsta obtiskněte zvolený dekor.
Sušenky pečte na pečicí fólii nebo pečicím papíře při teplotě 160 °C přibližně 10–12 minut. Po upečení nechejte vychladnout a podle libosti slepte marmeládou nebo dozdobte bílkovou polevou.