Zapečená kaše s hříbkovou fáší využívá dostupné lokální suroviny. Bezmasé jídlo jsme připravili podle dosud nepublikovaného receptu Marie Baťové.
Budete potřebovat:
2 kg brambor
600 g hub
300 ml mléka
30 g + 50 g másla + na vymazání formy
2 cibule
muškátový oříšek dle chuti
zelená petržel na posypání
sůl a pepř
Jak na to:
Houby nasekejte na malé kousky a společně s cibulí nakrájenou nadrobno orestujte na másle do sušší konzistence. Uvařené brambory propasírujte a promíchejte s horkým mlékem a máslem. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zapékací mísu vytřete máslem a 3/4 kaše rozetřete do mísy, navrch dejte houbovou směs. Zbývající kaši vložte do zdobicího sáčku a naneste ve tvaru mřížky. Zapečte do momentu zezlátnutí. Na závěr posypejte sekanou petrželkou.