Ingredience:
- 500 g hlávkového zelí
- 250 g mletého vepřového masa
- 200 g uzeného boku (anglické slaniny)
- 1 vejce
- 50 ml smetany
- hrstka strouhanky
- 1 větší cibule, sádlo, sůl, drcený kmín
- muškátový květ, cukr, ocet
Očištěnou hlávku zelí vložte na chvilku do vroucí vody. Poté nechte okapat a svlečte svrchní listy. Z nich vykrojte tuhé žebro a do jednotlivých listů pak vložte náplň. Tu připravíte tak, že do mletého masa vmícháte na kostičky nakrájený uzený bok, sůl, muškátový květ, smetanu, vejce a trochu strouhanky. Jednotlivé listy zaviňte a obtočte plátky uzeného boku či slaniny.
Pečící nádobu důkladně vymažte sádlem, posypte drceným kmínem a nakrájenou cibulí. Přidejte drobně nakrájené odřezky zelí, podlijte trochu vodou, osolte a navrch vložte závitky. Vše pečte přikryté poklicí v troubě nejprve velmi zvolna. Nakonec dopečte razantněji a výpek ochuťte trochou cukru a octa. Podávejte s chlebem nebo vařenými brambory či rýží.
Budou se vám hodit: