info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyPodzimní koláč s jablky a fíky

Podzimní koláč s jablky a fíky

Budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Na náplň:

  • 500 g oloupaných nakrájených jablek
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 lžíce nejlépe fíkového džemu
  • 2 lžíce jablkovice (brandy, kalvádos)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 čerstvé fíky
  • 3 lžíce vlašských ořechů nebo mandlí opečených nasucho
  • 1 lžíce fíků sušených mrazem

Na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru

Postup:

Smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, žloutky a máslo do konzistence drobenky, potom na vále ručně zpracujte v těsto, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na cca 30 minut. Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky nebo na menší kousky, zastříkněte jablkovicí, ochuťte vanilkovým cukrem a skořicí. Do směsi přidejte ořechy a promíchejte. Těsto vyválejte na pečicím papíru do velikosti formy a přeneste do vymazané a moukou vysypané formy. Přitlačte na dno i boky formy, přebytečné těsto odstraňte. Dno koláče potřete džemem, vložte jablečnou náplň, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Sušené fíky rozdrťte a posypte jimi upečený koláč. Čerstvé fíky nakrájejte na plátky a položte na hotový koláč.

NÁŠ TIP: Čerstvé fíky položené na koláči můžete také zapéct 5 minut před koncem pečení.
 

Mohlo by se vám hodit: