Budete potřebovat:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g změklého másla
- 3 žloutky
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na náplň:
- 500 g oloupaných nakrájených jablek
- 20 g vanilkového cukru
- 3 lžíce nejlépe fíkového džemu
- 2 lžíce jablkovice (brandy, kalvádos)
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 čerstvé fíky
- 3 lžíce vlašských ořechů nebo mandlí opečených nasucho
- 1 lžíce fíků sušených mrazem
Na drobenku:
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
Postup:
Smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, žloutky a máslo do konzistence drobenky, potom na
vále ručně zpracujte v těsto, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na cca 30 minut. Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky nebo na menší kousky, zastříkněte jablkovicí, ochuťte vanilkovým cukrem a skořicí. Do směsi přidejte ořechy a promíchejte. Těsto vyválejte na pečicím papíru do velikosti
formy a přeneste do vymazané a moukou vysypané
formy. Přitlačte na dno i boky formy, přebytečné těsto odstraňte. Dno koláče potřete džemem, vložte jablečnou náplň, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na
180 °C po dobu
cca 30 minut. Sušené fíky rozdrťte a posypte jimi upečený koláč. Čerstvé fíky nakrájejte na plátky a položte na hotový koláč.
NÁŠ TIP: Čerstvé fíky položené na koláči můžete také zapéct 5 minut před koncem pečení.
Mohlo by se vám hodit: