Připravte si:
- 250 g polenty
- 1 l vývaru
- 100 g másla
- 60 g parmazánu
- 200 g sýra Taleggio
- 2 šalotky
- 250 g hub
- 50 ml červeného suchého vína
- 1 lžíce balzamikového octu
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička tymiánu
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
Do vařícího vývaru pomalu vsypte polentu a prošlehávejte ji tak, aby se začala oddělovat od stěn nádoby (postupujte dle návodu na obalu). Vmíchejte polovinu másla, parmazán, sůl a pepř. Směs vložte do
pekáčku s pečicím papírem, rozetřete ji na výšku 2 cm a nechte vychladnout do momentu ztuhnutí.
V
pánvi na oleji nechte zesklovaťet šalotku nakrájenou nadrobno.
Očištěné houby nakrájené na menší kousky přidejte k šalotce, ochuťte tymiánem, osolte a opepřete. Přidejte cukr, balzamikový ocet a za stálého míchání nechte
zredukovat cca 2 minuty. Přilejte víno, nechte odpařit alkohol a pánev odstavte. Po chvíli přidejte zbylé studené máslo nakrájené na kousky a dobře promíchejte. Polentu nakrájejte na přiměřeně velké porce a opečte ji na pánvi dozlatova. Každou porci ještě překryjte plátkem sýra Taleggio a pečte v troubě v režimu „gril“ cca 4 minuty.
Přidejte houbovou směs a porce dozdobte čerstvým tymiánem nebo hladkolistou petrželkou.
NÁŠ TIP: Polentu můžete podávat také s čerstvou rukolou.
Co budete potřebovat: