RECEPT NA ČERSTVÝ SÝR NEBOLI "FROMAGE FRAIS"Čerstvé sýry mají oproti zrajícím jednu výhodu, jsou hotové raz dva, nezrají, nebo jen velmi krátce, a tak si na nich můžete pochutnat ihned. Rychlá spotřeba je dokonce žádoucí, protože přírodní sýry obsahují velké množství vody a pokud jejich trvanlivost neprodloužíte nasolením, uzením či naložením, vydrží vám jen krátce. A to by byla škoda, protože dodají tělu potřebné bílkoviny, hořčík, některé stopové prvky, například jod, a také vitamíny A, D a E.
Budete potřebovat jen:• 2 l čerstvého plnotučného mléka
• 80 ml čerstvé citronové šťávy jako syřidlo
• bylinky dle chuti • 1 lžička soli
Mléko z důvodu pasterizace zahřejte na 92 °C, teplotu vám pomůže pohlídat
Digitální teploměr ACCURA. Odstavte, přidejte syřidlo, zlehka promíchejte a nechte 30 minut odpočívat. Poté sceďte přes jemné síto, zachycenou sýřeninu nechte odkapat, osolte a ochuťte nadrobno nasekanými bylinkami. Cedník vyložte plátnem, dejte do dózy, sýřeninu přemístěte do plátna a lisovacím kotoučem ji zarovnejte. Pomocí pružiny stlačte a dózu uzavřete. Sýr lisujte přibližně hodinu při pokojové teplotě, poté dejte na 2 hodiny vychladit do lednice.
NÁŠ TIP: Popusťte uzdu fantazii a místo bylinek příště přidejte do sýřeniny ořechy nebo sušená rajčata. Váš sýr tak získá pokaždé jiné grády.