info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéPstruh na másle s holandskou omáčkou

Pstruh na másle s holandskou omáčkou

ReceptyMasové
17. 6. 2012
Doba přípravy: 50 min
Náročnost: **
Energetická hodnota (kJ): 3876

Ingredience: (4 porce)

4 středně velcí pstruzi
200 g másla
2 citrony
snítka tymiánu
sůl
bílý pepř

Na holandskou omáčku:

100 g másla
5 vajec
1 citron
1 dl vývaru
0,5 dl bílého vína
sůl
bílý pepř
  1. Kůži vykuchaných, dobře omytých pstruhů mírně nařízněte, nasolte a opepřete.
  2. Do povoleného másla nastrouhejte trochu citronové kůry, přidejte citronovou šťávu, čerstvý tymián a promíchejte.
  3. Takto dochuceným máslem vyplňte břišní dutiny ryb.
  4. Pstruhy opékejte na sporáku po obou stranách na rozpáleném oleji tak, aby měli pěknou zlatavou barvu.
  5. Poté vložte do zapékací mísy a pečte přibližně 20 minut při teplotě 200 °C.
  6. Pro přípravu holandské omáčky nechejte na mírném plameni přepustit máslo, odstavte a nechejte vychladnout.
  7. Samotné žloutky oddělené od bílků dejte do kastrolu, osolte a opepřete, přidejte vychladlý vývar a šlehejte ve vodní lázni tak dlouho, dokud směs nezhoustne.
  8. Do husté směsi vmíchejte vlažné přepuštěné máslo a holandskou omáčku vyšlehejte do hladka.
  9. Omáčku dochuťte citronovou šťávou a trochou bílého vína, případně osolte a opepřete.
  10. Upečené pstruhy podávejte částečně přelité holandskou omáčkou. Vynikající přílohou jsou smažené bramborové spirálky.

K přípravě receptu se vám bude hodit