Těsto:
• 250 g hladké mouky
• 220 g másla
• 5 g soli
• 125 g kukuřičného škrobu
• 1 vejce
• 60 ml studené vody
• 1/2 lžíce bílého vinného octa
Náplň:
• 250 ml 33% smetany
• 200 g uzené slaniny
• 200 g sýru Gruyere nebo čedar
• 10 ml oleje
• 2 cibule
• 5 vajec
• hrst špenátových lístků
• sůl, pepř
• fazole na vytvarování těsta
• 20 g hladké mouky
Změklé máslo utřete se solí, přidejte škrob, ocet, vodu a vše promíchejte. Postupně vmíchejte mouku a
vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte ztuhnout do lednice na 2 hodiny nebo nejlépe do druhého dne. Cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostky a na oleji krátce opečte. Dejte stranou. Těsto vyválejte
na válu posypaném moukou a vložte do
pečicí formy vytřené máslem. Přebytečné těsto odřízněte tak, aby přesahovalo okraj formy asi o 0,5 cm. Dno propíchněte vidličkou, během pečení bude lépe unikat pára. Formu s těstem nechte 30 minut odpočinout v lednici. Poté na těsto položte pečicí papír a nasypte suché fazole, aby si těsto zachovalo tvar.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Fazole vyndejte, na dno nasypte menší část strouhaného sýru a dejte na 5 minut zpět do trouby. Korpus vyjměte z trouby a naplňte zbylým sýrem, cibulí, slaninou, špenátem a vše zalijte vejci ochucenými solí, pepřem a rozšlehanými ve smetaně a mouce. Takto připravený koláč dejte do trouby a
pečte opět na 180 °C přibližně 40 minut.