info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyRady na přípravu kvalitního čaje

Rady na přípravu kvalitního čaje

Příprava sypaného čaje je umění, které vyžaduje vhodné příslušenství, správné postupy a techniky. Přečtěte si několik tipů a proces vaření tohoto nápoje již nebude žádná alchymie.
Konvice TEO 1,7 l, s vyluhovacími sítky - obrázek

Kvalita na prvním místě

Výběr čaje je klíčem k úspěchu. Zárukou kvality jsou podrobné informace o původu a způsobu jeho výroby i případné označení certifikací. Zpravidla jsou tyto čaje sypané. Pokud si chcete připravit šálek výborného teplého čaje, čajová sítka jsou nezbytným pomocníkem. Pro větší množství jsou pak vhodné konvice s integrovaným vyluhovacím sítkem.

Teplota vody v hlavní roli

Různé druhy vyžadují odlišnou teplotu vody pro optimální vyluhování. Například černé a bylinné čaje se zalévají vařící vodou, zelené vyžadují nižší teplotu vody. Použití příliš horké vody může způsobit hořkost, zatímco příliš chladná voda nezajistí dostatečné uvolnění chutí. S chytrou konvicí PRESIDENT si můžete nastavit ohřev vody na požadovanou teplotu. Jediným stisknutím ji ohřejete na 40, 80, 90, 95, nebo 100 °C. Výhodou je regulace teploty, konvice bude po ohřevu udržovat nastavenou teplotu po dobu 30 minut. Pokud nemáte doma konvici tohoto typu, teplotu můžete zkontrolovat i kuchyňským teploměrem.
Teplota vody pro zalévání:
Teplota vody pro zalévaní čaje podle druhu - obrázek

Crrr! Každá minuta se počítá

Také doba luhování je pro skvělou chuť čaje stěžejní, i ta se u jednotlivých druhů liší. Pokud budete čaj luhovat příliš dlouho, může zhořknout. Pokud naopak příliš krátce, chuť čaje se nemusí plně rozvinout. Pro optimální dobu luhování, kterou zajistíte dokonalou chuť, doporučujeme použít minutku.
Doba luhování:
Doba luhování čaje - obrázek

Cold brew, ledové osvěžení

Dáváte přednost studeným nápojům? Vychutnejte si ledový čaj, který připravíte metodou studeného luhování. Cold brew vyžaduje více času, ovšem výsledný nápoj má jemnější chuť a méně hořkosti. Luhování probíhá pomalu, ideálně přes noc v lednici. Takto připravený sceďte, případně doslaďte a podávejte s ledem, plátky citrusů a mátou. Pokud hledáte ideálního pomocníka, pořiďte si skleněnou konvici, jejíž součástí je prostorné nerezové vyluhovací sítko. Nádoba je úzká, takže ji pohodlně umístíte do dvířek lednice. Navíc je vyrobena ze žáruvzdorného borosilikátového skla, můžete v ní čaj uvařit i klasickým způsobem.
Konvice pro přípravu kávy a čaje zastudena TEO 1,0 l - obrázek